Sve više smo sadisti, sve manje ljudi

2 min čitanja
Sve više smo sadisti, sve manje ljudi
Pogled sa Hisara na Porkuplje, foto:ProkupljePress.com

Pre desetak godina Fejsbuk, zatim do skoro Instagram, a od pre par godina Tik-tok vlada svetom. Čak se i starije generacije polako prebacuju na ovu društvenu mrežu, koju su napravili Kinezi. Snima se svašta, a ono što je najvažnije je da se ti snimci vrtoglavo šire. Prokuplje polako postaje virtualni svet društvenih mreža.

Tako sam ja, otvorila Tik-tok nalog, da bih eto pratila svoje dete, priznajem. I onda sam rešila da istražim šta ljude najviše interesuje. Ono što se desilo me je porazilo.

Na žalost, kao i kod ostalih društvenih mreža, hronika je nešto što „mami“ preglede.... I što je najgore, svi gledaju, a onda se pojave „moralisti“ da osuđuju, presuđuju. Ti isti koji jedva čekaju da vide ko je koga opljačkao, šta se zapalilo, kako je neko nekim gafom ili lapsusom u vrhu gledanja.... Jednostavno, mreže su postale mesto gde ljudi, oni najbesniji i najnezadovoljniji, iskaljuju svoje frustracije, strahove i nesigurnost.

Slade se, da slade se, tuđoj nesreći, tuđem padu, tuđoj nemaštini.

I godinama unazad je tako.

Čist sadizam.

I kada sebe uhvate u svemu tome, kriv im onaj koji je snimak objavio, a ne oni koji gledaju, jer da ne gledaju, ne bi niko ni objavljivao!

Taj začarani krug u koji smo svi upali, nas odvaja od stvarnosti, daje nam lažnu nadu da je nama lepše, bolje, da eto ima onih kojima je gore!

I onda jedna i sitna vest hronike, gleda se, čita se 1000 puta više od lepe priče o uspešnom, mladom čoveku, o dobroti....

A kultura....e to se skoro uopšte ne čita.

Mislite ljudi o tome kada sledeći put tražite razonodu po društvenim mrežama. Preskočite hroniku, pa je neće biti, čitajte priče o ljudima, njihovim poduhvatima, hobijima. Možda dobijete ideju da i Vi učinite nešto slično, lepo i korisno.

Biljana Roganović

Komentari na hroniku su užasavajući

Neretko čitajući komentare stiče se utisak da je mnogima zabavno kada nekog zadesi neka nesreća. Primer je objava samohrane majke da će da ima radove u stanu, koju su komšije šarale "dosetkama" ili na primer komentari o automobilu koji se zapalio u vožnji. A tek komentari na Tik-toku....Bolje da ne znate.