Deca sama plaćaju sudije, klubovi bez para

2 min čitanja
Deca sama plaćaju sudije, klubovi bez para
Nikako da im stigne novac, foto:ProkupljePress.com, arhiva

 

Već drugi vikend zaredom pioniri Košarkaškog kluba „Topličanin“ Prokuplje sami plaćaju sudije za utakmice, i svako dete donese po 400 dinara. Roditelji smatraju da to nije u redu, a u klubu kažu , da još od decembra nemaju para. Čeka se da se gradskim budžetom pokriju takmičenja.

-Tokom jesenjeg dela, nisu plaćali. Ne bi ni sada, ali para trenutno nema. Nama je prevenstvo krenulo rano, pa u svim kategorijama imamo rashode. Sudije moraju da se plate- kaže Boban Petrović, predsednik KK „Topličanin“.

Slična situacija je i u drugim klubovima. Novac nemaju ni rukometaši, odbojkaši, fudbaleri, ali ovim poslednjima prolećni deo prvenstva počinje tek početkom marta.

Takmičenja idu, plaćaju se na poček, ili donacijom nekog ljubitelja sporta, a takvih je sve manje. Neretko predsednici iz svog džepa plaćaju kako bi premostili ove meseca dok ne stignu pare iz budžeta. A kada stignu, mnogi klubovi, oni koji nisu ljubimci, dobiju taman toliko novca da pokriju te pozajmice.

U lokalnoj samoupravi ne žure sa budžetom, pa će proći još neko vreme dok klubovi ne dobiju novac. Do tada, snalaze se kako znaju i umeju!

 

          "Tri godine se ne dotira članarina dece sportskim klubovima"

Početkom 2016. godine, tada Opština Prokuplje, sada Grad Prokuplje je doneo odluku da se iz gradskog budžeta finansiraju članarine svoj deci koja su u sportskim klubovima. To je bila odlična odluka, kojom bi se motivisali mališani da se uključe u sportske aktivnosti i tako je bilo sve do pre tri godine, kada je ukinuta. Iz Grada to pravdaju time da „ne mogu da konrolišu klubove, jer se u pojedinima naglo pojavio ogroman broj dece“ .

-Za svako dete klub je dobijao po 1.000 dinara mesečno iz gradske kase. Neki su prijavljivali i po 200 dece, što nije realno, ali niko nije to proveravao- objašnjava naš dobro upućen izvor.

Kako nisu hteli da se zameraju klubovima i proveravaju ih, što je bilo lako, gradski oci su odlučili da ukinu finansiranje, na uštrb one dece koja zaista su članovi kluba i vredno rade.