I mi imamo prava na vodu!

1 min čitanja
I mi imamo prava na vodu!
Ne vredi, izvor je pobegao, foto:printscreen

Meštani Donje Toponice već godinu dana žive bez pijaće vode, nose je iz Male Plane, ili Ćukovca. I tako živi 160 domaćinstva, u kojima ima i male dece. Pokušali su da dobiju pomoć od lokalne samouprave, ali za sada se situacija ne menja.

Voda je nestala kada su presušila dva izvora, sa kojih se vodom snabdeva čitavo selo, kroz vodosistem koji su napravili još pre pedeset godina. Voda je nestala, jer su izvori potonuli i sada je potrebno da neko većom mašinom iskopa i opet izvore uvede u cevi.

-Mi smo sami pravili, sami održavali čitav sistem. Na žalost, poslednjih godinu dana je potonuo na tri metra dubine i nemamo čime da ga iskopamo. Iz lokalne samouprave su nam obećali pomoć, kažu da pronađemo mašinu koja će to da iskopa, oni će platiti. Probali smo, ali niko ne shvata ozbiljno nađu mesnu zajednicu- priča nam Zoran Šaranac, koji je zadužen za prvi deo vodovoda u ovom selu.
0:00
/0:15

On dodaje da trenutno samo koriste vodu iz rečice koja je tehnička, a i ona presuši čim počnu vrućine.

-Tako prošlo leto smo proveli bez trunke vode. I ovo ćemo. Bilo je bunara, ali godinama, decenijama zapravo nisu korišćeni i to je opet diskutabilno je li voda u njima ispravana i da li može da se koristi- upozorava naš sagovornik.

Najbolje bi bilo da se iskopa arterijski bunar i za to meštani sela mole lokalnu samoupravu da im pomogne.

Dodaju da ni do sada nikom ništa nisu tražili, sami su se snalazili, ali da je sada, po prvi put njima potrebna pomoć.

U 21. veku, selo, koje je gotovo uz Prokuplјe, na nekih dvanaest kilometara i koje je živo, nema vodu.