Geografija pretočena u poeziju

1 min čitanja
Geografija pretočena u poeziju

Geografija nije samo bubanje pojmova, statističkih podataka, učenje komplikovanih reči slojeva zemlje, stena, atmosfere... Ona može da bude izuzetno zabavna, da zanemarimo da objašnjava zemlju, društvo, industriju, kosmom, prirodna bogatstva. Ponekad, zaista posebno mlađim razredima ona je bauk, baš zbog rogobatnih termina.

Ali, sve je stvar prilaza.

Tako se nastavnik geografije i predmeta slobodne aktivnosti „Sačuvajmo našu planetu“ u Osnovnoj školi „Milić Rakić Mirko“ Vesna Joković potrudila da je potpuno približi đacima, kroz pesme o pojmovima i terminima. Tako je nastala i njena pesma „Sačuvajmo našu planetu“ kada se obrađivala nastavna jedinica i pripremao čas.

Nastavnica koja od bauka pravi lepotu!NijeN

Naša planeta da zelena bude

Moramo da probudimo ljude.

Zato sadite drveće da kiseonika bude više

Da može bolje da se diše.

Ako deca i ljudi čuvaju planetu

I planeta čuvaće njih!“

-Uvek sam volela da pišem, pa sam eto spojila obe ljubavi:geografiju i poeziju. Sve je jedna celina i smisao, tako da to nije čudno- kaže Joković.

Ona nagalšava da deca ovakvim pristupom mnogo bolje razumeju pojmove, usvajaju ih i primenjuju u stvarnom životu.

-Pripremala sam učenike i za kviz koji je organizovan pre dva meseca i naša škola je osvojila prvo mesto. Taj kviz je povezao, geografiju, ekologiju, biologiju i da učenici nisu naučeni da povezuju pojmove, ne bi tako dobro prošli- objašnjava naša sagovornica.

A stihovi izlaze, sami po inspiraciji....

I tako se kroz pesmu sve lakše savlada.