Zahtevamo da se utvrdi da li je bilo propusta

2 min čitanja
Zahtevamo da se utvrdi da li je bilo propusta
Tragedija koja se ne zaboravlja, foto:ProkupljePress.com

Duboko žalimo zbog nemilog događaja prilikom rušenja ringišpila na prostoru JKP „Toplica“ koji je izdat tokom vašara u Kuršumliji 08. maja ove godine i nesrećnog povređivanja 13 mladih osoba , od kojih je jedna devojčica od 12 godina životno ugrožena i kojoj najiskrenije želimo brzi oporavak i da se što pre vrati svojoj porodici , brz oporavak želimo i ostaloj deci.

I pored šturog izveštaja nadležnog tužilaštva i MUP o hapšenju 2 lica (vlasnika i zakupca prostora) , mi iz SSP Kuršumlija zahtevamo da se javnosti obrate čelnici lokalne samouprave i daju saopštenje kako bi uznemireni građani Kuršumlije i celokupna javnost bili upoznati o svim okolnostima koje su dovele do ove nesreće koja se u tom obimu nikada do sada nije dogodila u sklopu zabava u okviru luna parkova i vašara Srbije. O događaju – muk čelnika opštinskih vlasti , što je neprihvatljivo.

Zahtevamo da se utvrdi da li je bilo propusta u obavezujućoj kontroli i nadzoru organizovanja javnih manifestacija i zabava ovog tipa od strane lica i organa koji su nadležni za sprovođenje postupka njihovog bezbednog održavanja.
Odgovor tražimo od čelnika opštine Kuršumlija , kao najodgovornijih za celokupno funkcionisanje životnih aktivnosti u našem gradu , na šta ih obavezuje zakon i statut za pružanje sveopšte bezbednosti svakog pojedinca naše opštine.

Postavljamo pitanja da li su odgovorni sproveli sve mere za bezbedno postavljanje i stavljanje u funkciju takvog ringišpila , i to:
- utvrđivanje posedovanja važeće dozvole (licence) za obavljanjnje delatnosti vlasnika ringišpila
- provera izvršenog atesta za ispravnost i puštanje u rad ringišpila
- da li je uključena nadležna inspekcija za poslove bezbednosti i zdravlja na radu , radi utvrđivanja ispunjenosti uslova bezbednosti na strani vlasnika i u toj proceduri obaveznog uključivanja stručnog lica – mašinske i elektrotehničke struke.
- utvrđivanje sigurnosti rada ringišpila , provera neposredno u najkraćem roku pre stavljanja u pogon i funkciju , što smatramo da je bilo neophodno uraditi jer je posle tragičnih događaja u osnovnoj školi „Ribnikar“ u Beogradu bilo potrebno staviti akcenat na povećanu bezbednost dece i omladine.

Očekujemo od nadležnih sveobuhvatnu i temeljnu istragu , da se rasvetle sve okolnosti ovog slučaja, kako se nikada više u budućnosti ne bi ponovio ovakav nesrećan događaj i kako bi se osigurala potpuna bezbednost svih naših građana , posebno dece .

Goran Stajković
odbornik SSP u SO Kuršumlija

Predsednik Čarapić na proslavi, dva dana nakon nesreće na ringišpilu
Predsednik Opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić, od kojeg je čak i zaštitnik građana Zoran Pašalić zatražio izveštaj o tome je li ispoštovana procedura oko izdavanja mesta za ringišpil koji se u sredu polomio i zbog kojeg je povređeno trinaestoro dece, bio je na proslavi dve godine od osnivanja Topličke akademije u