Vozite u skladu sa zakonom!

1 min čitanja
Vozite u skladu sa zakonom!
Ni ovo nije po zakonu, ali policija se time ne bavi! Foto:čitalac

Ministarstvo unutrašnjih poslova povodom Nedelјe prevencije povreda u saobraćaju, koja se širom sveta obeležava tokom ove sedmice, apeluje na građane da poštuju propise i odgovorno se ponašaju u saobraćaju i time direktno doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda i posledica nezgoda na našim putevima.

Posebno skrećemo pažnju vozačima da poštuju propisano ograničenje brzine, da ne upravlјaju vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, kao i vozačima i putnicima u vozilu da obavezno koriste sigurnosni pojas i na prednjem i na zadnjem sedištu.

U Republici Srbiji na godišnjem nivou, u poslednjih pet godina, prosečno je na putevima stradalo 520 učesnika u saobraćaju, dok je više od 3.200 zadobilo teške, a oko 16.000 lake telesne povrede.

Gotovo polovinu poginulih na našim putevima čine pešaci, biciklisti i motociklisti, kao posebno ranjive kategorije učesnika u saobraćaju.

Nedelјa prevencije povreda u saobraćaju obeležava se širom sveta, svake poslednje nedelјe u aprilu, sa namerom da se skrene pažnja na katastrofalne posledice koje saobraćajne nezgode ostavlјaju na pojedince, njihove porodice i društvo u celini.

Napominjemo da su, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, saobraćajne nezgode vodeći uzrok smrti i teških telesnih povreda dece i osoba mlađih od 24 godine.