VIDEO- VEZA MOŽE I BEZ INTERNETA

1 min čitanja
 VIDEO- VEZA MOŽE I BEZ INTERNETA
Radio-amateri, foto:ProkupljePress.com

Radio amaterski klub ,,Toplica,, iz Prokuplja, uspeo je da ostvari video i audio vezu bez upotrebe interneta sa radio-amaterima iz nekoliko zemalja Evrope. To su uradili pomoću takozvanih kratkih talasa.

-Napredne tehnologije nam omogućavaju da na relativno brz i jednostavan način ostvarimo i audio i vizuelnu komunikaciju na popriličnim udaljenostima. Pitanje je da li bi u nekim izmenjenim okolnostima, u vanrednim situacijama, bez interneta ta komunikacija bila moguća. Mi smo dokazali da može, jer smo bez upotrebe interneta, kablova ili repetitorskih stanica ostvarili video -vezu sa radio- amaterima iz Evrope takozvanom SSTV na kratkim talasima- kaže predsednik ovog kluba Zoran Vukajlović.

On dodaje da su do sada na ovaj način održali nekoliko veza sa Španijom, Italijom, Rusijom i Poljskom.

-Istini za volju, kvalitet slike nije kao na redovnoj televiziji, ali za to i nema potrebe, važno je preneti dovoljno jasnu video -poruku na što veću daljinu i to što jednostavnijom opremom, što nam je ovog puta i pošlo za rukom-dodaje Vukajlović objašnjavajući da s utu vezu ostvarili Bratislava, Slobodan i Nikola.

Planom aktivnosti za ovu godinu bio je predviđen i prijem video- signala sa međunarodne svemirske stanice od 16. do 19. Decembra, ali je ta aktivnost odložena sa njihove strane zbog tehničkih problema.

-Nadamo se da ćemo ljubitelje tehnike u neko dogledno vreme obradovati novostima i slikama iz svemira. Za sada samo Evropa- obećava naš sagovornik.

Radio amaterski klub ,,Toplica,, iz Prokuplja je godinama aktivan na polju radio-veza i zahvaljujući angažovanju njihovih članova, pronosi se glas o Prokuplju svugde u svetu.