METEOR KOJI JE DUGO BIO DEJANOV, PROMENIO JE VLASNIKA!

3 min čitanja
METEOR KOJI JE DUGO BIO DEJANOV, PROMENIO JE VLASNIKA!
Ivezićev meteor promenio vlasnika, foto:ProkupljePress.com

Učiteljica Vesna iz Leskovca postala je novi vlasnik meteora teškog 6,5 kilograma, koji je Prokupčanin Dejan Ivezić pronašao na Vidojevici, nedaleko od Astronomske stanice i opservatorije. Ona ga je preuzela ovih dana. Prethodno je Ivezić ponudio i Narodnom muzeju „Toplice“ da uzme meteor, ali oni nisu bili zainteresovani.

-Gospođa Vesna je videla u novinama moju priču i to par dana pošto je sa decom, kako kaže, posetila Prirodnjački centar Svilajnac i tamo se upoznala sa meterorima. Oni su mnogo manji nego ovaj koji sam pronašao. Tako je rešila da preuzme od mene- kaže Ivezić.

Objašjava da je platila onoliko koliko su koštala sama istraživanja meteora koje je Ivezić platio u „Vinči“ i hrvatskom istraživačkom centru „Ruđer Bošković“.

-Ostao mi je još jedan manji, koji je takođe potvrđen i pokloniću joj deo njega- dodaje Ivezić.

Obećao joj je da će na proleće da je odvede na tačnu lokaciju gde ga je pronašao.

Kako smo mi ranije pisali, meteor koji je pronašao Ivezić je prema procenama stariji od dve stotine godina. Pronašao ga je slučajno.  U Institutu u Vinči i hrvatskom „Ruđer Boškoviću“ platio je analize i utvrđeno je da stena ne pripada zemlji, ali se ne zna sa koje je planete pala baš kod nas. U poslednjih nekoliko godina nije zabeleženo, barem prema medijima dostupnim internet podacima da je neko pronašao veći meteor.

-Sa bratancem Ilijom, maja 2021. godine, sam šetao po planini Vidojevici nedaleko od Belog Kamena i nedaleko od Astronomske stanice na njoj, na šumskom putu ka selu Mrljak, pronašli smo meteor. Bio je u rupu, obima kao veći lavor. Odmah mi je privukao pažnju, jer je bio potpuno neobičan. Dobro poznajem ovaj kraj, stene i prirodu u njemu i znao sam da nije nešto što je uobičajno- pričao nam je ranije Ivezić.

Dok ga je nosio do kuće, koja je udaljena desetak kilometara do mesta gde je pronašao meteor, bojao se da je radioaktivan. Prvo što je uradio je da to proveri. Ispostavilo se da nije radioaktivan.

-Meteor je težan preko šest kilograma, oblog oblika i sa unutrašnje strane je udubljenje. Deluje kao oni meteori koje sam kao mali video u crtanim filmovima. Po prirodi sam znatiželjan, pa sam odlučio da ispitam i sastav i poreklo ovog, kako sam tada mislio, zanimljivog i neobičnog komada stene- dodaje naš sagovornik.

I tako je kontaktirao prvo Institut za nuklearne nauke „Vinča“ koji je ispitao meteor. U izveštaju se navodi da nije moguće identifikovati hemijske veze, odnosno hemijska jedinjenja, ali, kako piše između ostalog, da je sačinjen od gvožđa, sa manjim udelom mangana, kalcijuma, titanijuma, zirkonijuma, i na jednom delu ima vandijuma.

-S obzirom da ne posedujemo standard koji bi odgovarao sastavu i izgledu površine ovih predmeta ne možemo kvalifikovati sadržaj detektovanih elemenata- zaključak je Instituta „Vinča“.

Tada se Ivezić obratio hrvatskom Intitutu „Ruđer Bošković“ te je na tom Institutu utvrđeno da je na zemlju pao u drugoj polovini 18. veka.

 Za Dobrotić, Ivezićevo rodno selo, je ovo otkriće bilo pravi bum. Mnogi smatraju da je prostor planine Vidojevice čaroban, još uvek nedovoljno istražen i bogat mnogim prirodnim dobrima. Po zvaničnim naučnim analizama, najčistije nebo nad Srbijom je upravo na ovom prostoru, pa je iz tog razloga i beogradska Astronomska opservatorija na ovoj planini postavila najveći teleskop „Milanković“ sa prečnikom ogledala od 140 centimetara, koji je i najveći teleskop na Balkanu. Sva naučna ispitivanja i posmatranja neba nad Srbijom vrše se pomoću njega.

Na ovom prostoru se javlja i specifična ruža vetrova, a ima i najveći broj sunčanih dana u godini u Srbiji. Ko zna šta sve krije planina Vidojevica, a ovaj meteor je još jedno njeno bogatstvo.