Ugovor između “Demetra RB” i Grada Prokuplja obiman, a primena diskutabilna

5 min čitanja
Ugovor između “Demetra RB” i Grada Prokuplja obiman, a primena diskutabilna
Sve je izgledalo lepo, na samom početku, foto:ProkupljePress.com

Prema koncesionom ugovoru koji je Grad Prokuplje sklopio sa beogradskim preduzećem “Demetra AB” , odnosno ćerke firme "Demetra RB" a koji smo dobili nakon Zahteva za pristupu informaciji od javnog značaja, za održavanje javnih površina zapravo godišnje plaćamo 55 miliona dinara u osnovi, ne računajući naknadni novac koji se da ovom privatnom preduzeću. Tako je u prošloj godini iz budžeta Grada Prokuplja 84,5 miliona dinara dato ovom preduzeću za održavanje javnih zelenih površina i održavanje čistoće na površinama javne namene.

Budžetom odvojene pare za koncesionara.

Znači, skoro duplo više nego što je predviđeno koncesionim ugovorom. U ovo ne ulazi zarada od zakupa tezgi na prokupačkim pijacama i parking- mestima, te zakupi tokom vašara i sličnog, kao ni naknadni pooslovi koji obave.

Oni su Gradu Prokuplju na ime koncesione naknade dali na godišnjem nivou 505.000 dinara.

I ti poslovi se odnose na čišćenje i pranje ulica, kao i održavanje zelenila u gradu. Tako na primer za svako drvo koje “Demetra RB” ukloni dajemo 7.500 dinara, odnosno 12.500 dinara ukoliko je drvo obima preko 50 centimetara. Za orezivanje svakog drveta plaćamo 5.200 dinara, a za ručno vađenje panja dajemo čak 15.500 dinara. Tako je za 20 “orezanih” krošnji u Ulici Vasilija Đurovića Žarkog ovo preduzeće od Grada Prokuplja dobilo 104.000 dinara. Kada počne da vadi one panjeve i stable koja nisu olistala posle njihovog orezivanja, naravno naplatiće i to za svako stablo po 15.500 dinara. Za sadnju sadnica, koje mi kupujemo, plaćamo 5.600 dinara, a odvoz trave i lišća košta 2.000 dinara. Ukoliko uz sadnicu ubace zaštitnu cev, koštaće nas 20.000 dinara!

Plaćamo i to debelo na primer izradu žardinjera i bojenje i popravku kanti za smeće. Pa žardinjera košta 30.000 dinara, a bojenje i popravka jedne kante nas košta 3.000 dinara, ali ne znam je li neko video da su obojili neku kantu, ili napravili neku žardinjeru.

Idemo dalje, jer su zanimljivi njihov program i cenovnik koji se tiče održavanja čistoće i pranja ulica.

Ulice prve kategorije, ukupno njih 28 trebalo bi da se čiste pet puta nedeljno, a peru tri puta mesečno i za to plaćamo, više od 2,9 miliona dinara.

Deo ulica prve kategorije i plan pranaj i čišćenja, pa vidite da li su stvarno mesečno toliko puta oprane.

Ulice druge kategorije, ukupno njih 13 treba da se čiste četiri puta nedeljno i peru dva puta mesečno i to plaćamo 484.380 dinara. Za ulice treće kategorije koje se navodno čiste četiri puta nedeljno i peru dva puta mesečno, a kojih je 11 ukupno, plaćamo 242.360 dinara.E sada, kako smo mi ranije tražili od “Demetra RB” da nam dostavi podatak koje ulice i koliko puta su prali, dobili smo totalno druge podatke, odnosno daleko manje od ugovorom obavezujućeg čišćenja su odradili.

-Uvidom u evidenciju a vezano za vaše pitanje koje se odnosi na pranje ulica tokom 2023. godine potvrđujemo da je tokom prošle godine vršeno pranje po sledećoj dinamici, i ulicama:
1. Januar 2023-Bate Stefanovića
2. Mart 2023-Ratka Pavlovića
3.Maj 2023-Partizanska
4. Jun 2023-Ratka Pavlovića, Partizanska, plato kod Bolnice, Jug-Bogdanova, novoprojektovana kod Lidl-a, Boška Jugovića
5. Jul 2023-Ratka Pavlovica, 9. Oktobra, Plato Velike pijace, Jug-Boganova, Partizanska, Plato kod bolnice, 3. Avgusta, Miloša Mamića
6. Avgust 2023.-Plato kod bolnice, Partizanska, Vasilija Djurovića, Tike Stankovića, Sokobanjska, Novoselska, MIloša Obilića, 21.Srpske divizije, Vuka Karadzića, Zmaj-Jovina, Djurevačka, Tatkova, Vojvode Misića, Cara Lazara, Darinke Nestorović, 4. Juli
7.Septembar 2023-Ratka Pavlovića, Partizanska, plato kod bolnice, 9. oktobra, Plato velike pijace, Vuka Karadzića, Sokobanjska, Vasilija Djurovića, 3. Avgusta, Strahinjića Bana, Generala Trenijea
8.Oktobar 2023-Vuka Karadžića- navodi se u odgovoru.

Dakle, samo su po jednom prali neke, ako jesu, i to ulice koje je zapravo trebalo da peru najmanje dva puta mesečno!

Pritom, od kraja prošle godine, Grad Prokuplje dodatno plaća svu vodu koju “Demetra RB” potroši za pranje ulica.

Grad Prokuplje Demetri plaća i vodu za pranje ulica, a koliko peru, samo oni znaju
Pored subvencija koje koncesionarsko preduzeće „Demetra AB“ dobija od grada, a reč je o milionima, od sredine prošle godine, mi preko budžeta Grada Prokuplja plaćamo i svu vodu koju utroši ovo preduzeće. Do ovih saznanja smo došli tokom istraživanja koje smo sproveli o pranju ulica, koje su obaveza „Demetre AB“

Po koncesionom ugovoru bili su u obavezi da u roku od 60 dana od dana preuzimanja nadležnosti, nabave pauka, a tog vozila još uvek nema.

 

 

 

      “Demetra RB” ne sme da menja plan, ali da li ga poštuje je pitanje!

 

Kako stoji u koncesionom ugovoru, “koncesionar nema pravo da predlaže promene koje se tiču broja parking mesta i pijačnih tezgi, zelenih površina koje se održavaju i ulica i drugih javnih površina koje se čiste i na kojima se obavlja Koncesiona delatnost, da menja svoju delatnost i da smanji nivo usluga krajnjim korisnicima. Koncesionar izuzetno ima pravo da predloži promene koje nemaju materijalni niti suštinski uticaj na Koncesionu delatnost i kvalitet obavljanja Koncesione delatnosti” stoji u ugovoru, a za kontrolu da li obavljaju posao kako treba i po planu brine se komunalna inspekcija Grada Prokuplja i Javno preduzeće za urbanizam i izgradnju Grada Prokuplja.

Ipak, u Ulici Koste Vojinovića, zaposleni u ovom preduzeću su docrtavali parking-mesto, a onda nakon našeg pisanja ga obrisali.

Demetra AB morala da obriše docrtano parking- mesto
Tokom vikenda, neko od radnika Demetra AB sa mukom je skinuo farbu sa naknadno obeleženog parking- mesta u Ulici Koste Vojinovića, koje su oni sami docrtali, kada su građani počeli da se žale jer im pišu kazne. Naplatili mu kaznu, a nije bilo obeleženo parking mestoJednom Prokupčaninu je na Carini,

Mi nemamo podataka jesu li i kada do sada oni proveravali da li se “Demetra RB” pridržava u stvarnosti, ne papirima, onoga što je obaveza.