Grad Prokuplje Demetri plaća i vodu za pranje ulica, a koliko peru, samo oni znaju

3 min čitanja
Grad Prokuplje Demetri plaća i vodu za pranje ulica, a koliko peru, samo oni znaju
Lepo vozilo, slikajte ga kada pere ulicu, da zabeležimo i to! Foto:ProkupljePress.com

Pored subvencija koje koncesionarsko preduzeće „Demetra AB“ dobija od grada, a reč je o milionima, od sredine prošle godine, mi preko budžeta Grada Prokuplja plaćamo i svu vodu koju utroši ovo preduzeće. Do ovih saznanja smo došli tokom istraživanja koje smo sproveli o pranju ulica, koje su obaveza „Demetre AB“ .

U Javno komunalnom preduzeću „Gradski vodovod“ , po Zahtevu za informaciju od javnog značaja, kažu da su od 1.januara 2023. godine do 30.juna iste godine, fakturisali 110.202 dinara „Demetri AB“ za utrošenu vodu za pranje ulica, što je 75 cisterni odnosno 610 kubika vode.  Do kraja godine fakturisano je još 144 cisterni, odnosno 1.155 kubika što je 220.251 dinar. Ipak, tih 220.251 dinar platio je Grad Prokuplje, jer je 9.juna iste godine, Grad Prokuplje kontatovao da „radi otklanjanja štetnog događaja za koncesionara preuzima obavezu plaćanja računa za vodu koju „Demetra AB“ koristi za pranje ulica“.

E sad sve ovo ne bismo znali, da nismo pitali po kom planu i koliko „Demetra AB“ zaista pere ulice.

Ne računajući jednom kada su građani intervenisali zbog prašine od kamiona, da se opere Ulica Vasilija Đurovića Žarkog i pranje ulice ka Sportskoj hali „Dr Zoran Đinđić“ mi nemamo saznanja da je u prošloj godini išta prano.

U „Demetri AB“ opet po zahtevu za pristupom informaciji od javnog značaja, koji smo poslali, odgovoreno nam je da peru ulice, po planu koji je utvrđen.

Tako smo od njih dobili odgovor da stalno peru ulice, a evo kako je to izgledalo prošle godine:

Januar 2023-Bate Stefanovića

 Mart 2023-Ratka Pavlovića

Maj 2023-Partizanska

Jun 2023-Ratka Pavlovića, Partizanska, plato kod Bolnice, Jug Bogdanova, novoprojektovana kod Lidl-a, Boška Jugovića

 Jul 2023-Ratka Pavlovica, 9. Oktobra, Plato Velike pijace, Jug Boganova, Partizanska, Plato kod bolnice, 3. Avgusta, Miloša Mamića

 Avgust 2023.-Plato kod bolnice, Partizanska, Vasilija Djurovića, Tike Stankovića, Sokobanjska, Novoselska, Miloša Obilića, 21.Srpske divizije, Vuka Karadžića, Zmaj-Jovina, Djurevačka, Tatkova, Vojvode Misića, Cara Lazara, Darinke Nestorović, 4. Juli

Septembar 2023-Ratka Pavlovića, Partizanska, plato kod bolnice, 9. oktobra, Plato velike pijace, Vuka Karadzića, Sokobanjska, Vasilija Djurovića, 3. Avgusta, Strahinjića Bana, Generala Trenijea

Oktobar 2023-Vuka Karadžića.

Po ovom njihovom planu, oprali su brdo ulica, a da li su stvarno, nismo sigurni, s obzirom da vozilo za pranje retko ko je video. Mi smo od dobro upućenih ljudi saznali da samo nakon zime za Ulicu Ratka Pavlovića i Ulicu Vasilija Đurovića Žarkog, Vuka Karadžića i 9.oktobar treba 60 cisterni za jedno pranje. E sad imate broj ukupno napunjenih cisterni, odnosno 219 u prošloj godini i navodno plan opranih ulica, pa uporedite!  

U “Demetra AB”  nisu hteli da kažu koliko su fakturisali za ova pranja ulice, jer je to, kako nam je rečeno u pisanom odgvooru “da su iznosi isključivo vezani samo za realizovane učinke, i da, vezano za to možete da se obratite Javnom telu, obzirom da je Ugovorom o koncesiji predviđena i klauzula o poverljivosti podataka”, ali kako je reč o javnom interesu, ne bi trebalo da u ugovoru ima “klauzula o poverljivosti”.

I na kraju, Grad kaže da je za pranje ulica „Demetra AB“  fakturisala Gradu 400.276 dinara sa PDV u prošloj godini, a u ovoj do sada je fakturisano 18.197 dinara.

Ko, šta, koliko i zašto plaća, pere ili ne pere, ko kontroliše da li se zaista pere po planu, još ćemo istraživati, a Vas molimo da nam eto uslikate cisternu i trenutak kada radnici „Demetra AB“ peru neku ulicu!