U LEONIJU RADNICI ZAKLJUČANI TRI PUTA PO 45 MINUTA

2 min čitanja
U LEONIJU RADNICI ZAKLJUČANI TRI PUTA PO 45 MINUTA
Zaključani! Foto:prokupljePress.com, arhiva

U prokupačkoj Fabrici „Leoni“ odlučeno je da se tri puta dnevno po 45 minuta zaključavaju izlazi za slučaj opasnosti, jer ih radnici koriste iako ne bi trebalo. Tako, toliko vremena svi koji su u pogonu ostaju zaključani, a to ne bi smelo da se desi. Radnici ne bi trebalo da koriste te izlaze, ali ih koriste, pa ih je uprava obavestila da su rešili da ih zaključavaju!?

Kažu u mejlu koji su prosledili zaposlenima da su već dugo radnici „nedisciplinovani“ i da koriste ovaj izlaz, pa su odlučili da ga zaključavaju!

-Ovo je vrh! I poniženja i besmisla. Jeste ima onih koji ga koriste, ali ljudi, dajte, nismo mi...Nije sporno da ne bi trebalo da se koriste. Sporan je način na koji se bore protiv toga. Nikako evakuaciona vrata ne bi smela da se zaključavaju. To ugrožava bezbednost radnika, pa makar i na 45 minuta- komentarišu zaposleni novu odluku rukovodstva fabrike.

Sve češće prokupačka fabrika „Leoni“ minimizira svoje zaposlene, ponižava i unižava ih kao ljudska bića, a niko ne reaguje. Ćute sindikati, a radnici komentarišu po mrežama šta sve doživljavaju.

Ipak, to izgleda niko iz uprave ne čuje!

Zanimljivo je da je Kompanija Leoni, nakon povećanja minimalne cene rada, od strane Vlade Republike Srbije, odlučila da je ipak povećanje od 5.500 dinara preveliko za radnike, pa je odlučila da umanji iznos regresa, koji je godinama iznosio 1.000 dinara bruto, a sada iznosi 1 din, pa ga zapravo uopšte nema na platnom listiću zaposlenih.

-Niko zaposlenima nije dostavio anekse ugovora o radu, da potpišu o umanjenju zarade, nego je samo odluka stavljana na oglasnoj tabli. Regres od 1 dinar je po zakonu dozvoljen, ali zar se time ne šteti budžet, jer se na iznos od 1.000 dinara bruto plaćao porez i doprinosi za penzijsko osiguranje. A time će radnici trpeti nekad kada budu ostvarili pravo na penziju- pričaju nam radnici.

Naš izvor dodaje da su ih obavestili će se u buduće, isplaćivati 13.000 dinara neto radnicima, u jedna ili dva dela godišnje kao jubilarna nagrada! Čak je i sindikalac iz „Sloge“ to objavio na Fejsbuku.

- Pitanje je koja se jubilarna nagrada to isplaćuje i za koliko godina rada, kada u kompaniji već postoji jubilarna nagrada za 10,11 ,12 godina- pitaju se naši sagovornici.

Sindikalista Daniel Paunović, koji kada je imenovan za predsednika sindikata dobio je zaposlenje u Upravi Leonija ,nije odgovarao na naša pitanja koja smo mu uputili Viberom.

Najstrašnije od svega je što država i nadležne inspekcije na sve ovo ćute!