U DRUGOM POLUGODIŠTU SMENE U OSNOVNIM ŠKOLAMA NA NEDELJU DANA

2 min čitanja
U DRUGOM POLUGODIŠTU SMENE U OSNOVNIM ŠKOLAMA NA NEDELJU DANA
U gradu podno Hisara opet problem sa smenama u osnovnim školama, foto:ProkupljePress.com

Nakon što se određeni broj roditelja zbog smenskom rada žalio na to da ne viđaju svoju decu, Školska uprava Niš, Grad Prokuplje i nadležni odlučili su da osnovci u svim školama u Prokuplju, smene menjaju na nedelju dana. U pojedinim školama sprovedene su ankete među roditeljima, te se tražilo od njih da glasaju za koju su opciju, odnosno da ostane kao do sada zamena smena na mesec dana, ili da se uvede na nedelju dana. Na kraju, ta anketa nije ni uvažena, jer je po njoj daleko veći broj roditelja bio da ostane kako je i bilo do sada.

Roditelji najavljuju peticiju i moguće dalje korake jer ne žele smene na nedelju dana.

Tako roditelj Suzana Milosavljević iz Osnovne škole „Ratko Pavlović Ćićko“ koja je u Savetu roditelja kaže da je skoro osamdeset posto roditelja glasalo da se smene ne menjaju.

-Držali smo sastanke, razgovarali, ta anketa je prošla sva odeljenja, velika većina je da se nastavi sadašnja praksa, ali eto, to niko na kraju nije uzeo u obzir, jer su oni već odlučili. Uopšte mi nije jasno što su nas onda terali da glasamo, kada naš glas nije važan- objašnjava ona kako je sve proteklo.

Prema našim saznanjima u Osnovnoj školi „Nikodije Stojanović Tatko“ nije se ni glasalo, u OŠ „9. oktobar“ jeste, ali ne znamo rezultate, kao ni za OŠ „Milić Rakić Mirko“.

Glavni razlog zbog kojeg je došlo do ove promene je to što su roditelji koji rade u fabrikama, prvenstveno u Kompaniji „Leoni“ u Prokuplju, zahtevali da dođe do promene, jer kako kažu, ne viđaju decu. Ipak, postoji velika mogućnost da neće ni sada, ukoliko se padnu da rade u suprotnoj smeni od nastave deteta i to tada neće moći da se menja.

Deo roditelja je najavio peticiju protiv ove odluke koju će poslati svim nadležnima, a ako se ne sagleda, kažu i da će prestati da šalju decu u školu.

U svakom slučaju, nakon Nove godine, do 22. januara, kada počinje drugo polugodište znaće se šta će biti.

Ovo nije prvi put da se pod nekom inicijativom promeni smenski rad. Ranije su učenici od prvog do četvrog razreda išli isključivo popodne u školu, a stariji razredi prepodne, pa su se učitelji pobunili, te je pronađeno kompromisno rešenje da se smene menjaju na mesec dana, kako je već oko osam godina.