ANA JE GODINAMA NAJBOLJI STUDENT MEDICINE U BEOGRADU, A NAŠA JE

3 min čitanja
ANA JE GODINAMA NAJBOLJI STUDENT MEDICINE U BEOGRADU, A NAŠA JE
Zvezda koja sija, foto:privatna arhiva

Ja imam svoj cilj, on je da radm humani posao i pomažem ljudima i zahvaljujući vaspitanju i podršci roditelja, evo polako grabim ka njemu- jasno i sigurno nam kaže Ana Vilimonović (23) iz Prokuplja koja je već pet godina najbolji student Medicinskog fakulteta u Beogradu u svojoj generaciji u kojoj je 500 studenata iz čitave Srbije i šire. Ove godine, ova savršena devojka, borac i duhom jaka mlada osoba dobila je i nagradu Zadužbine „Nikole Spasića“ kao najbolji student medicine.

-Zaista se nisam nadala, jer se mi sami ne predlažemo, već to radi fakultet. Ona se odnosi na prethodnu, odnosno moju četvrtu godinu, i pored uspeha u dosadašnjem školovanju, gleda se i prosek u toj godini, meni je bio 10,0 kao i test provere znanja koji smo radili za prethodne tri pretkliničke godine studija. I tu sam bila prva. Zaista nisam ni sanjala da ću dobiti ovo priznanje. Lepo je kada neko vidi i nagradi rad i to mi je još jači motiv- iskrena je Ana, koja je i ovde u Prokuplju i u Osnovnoj školi „Ratko Pavlović Ćićko“ i u Medicinskoj školi „Dr Aleksa Savić“ bila đak generacije.

Poznata je prokupačkoj javnosti kao neko ko je još iz osnovne škole učestvovao u Književnim olimpijadama i uvek osvajao republičke nagrade. Ipak, za njenu budućnost, čini se, da je presudno bilo prvo mesto na Republičkom takmičenju iz anatomije u prvoj godini srednje škole.

-Nisam tada još bila sigurna da želim ovaj poziv, ali uskoro sam znala da je to ono što ću biti. Sve vreme su roditelji stojali iz mene i podržavali me u svakoj nameri, bez da me usmeravaju ka bilo čemu. Mislim da je u svemu najpresudnije bilo vaspitanje koje su mi usadili. Taj vetar u leđa, je ono što mi omogućava da letim do onoga što želim- slikovito nam objašnjava Ana kako su tekle godine za njom.

Kaže da je prvih godina na fakultetu bilo zaista teško. Potpuno nova sredina, velika konkurencija, ona iz jednog malog gradića sa juga Srbije… Ipak, njeni sigurni koraci su nadjačali sve prepreke. Bila je najbolja i u prvoj godini, drugoj, trećoj, četvrtoj, a evo ide i peta. Kompletan prosek do sada joj je 9,94 i on joj je donosio svake godine epitet „Student generacije“.

-Za ove godine zaista sam dosta sazrela. Jeste bilo teško, posebno prve tri godine, jer se uči teorijska nastava, po čitav dan sam bila na fakultetu, a slobodnog vremena čini se ni minut. Sada je već lakše, jer smo više na Klinici i kroz praksu učimo teoriju. Ipak, ja znam šta želim i onda ne mislim na teškoće, nego samo gledam ka tome- objašnjava naša sagovornica kako je uvek uspevala da ostane apsolutno najbolji đak.

Još uvek ne zna šta će da specijalizira, jer, kako kaže, sviđaju joj se sve oblasti, ali će do kraja šeste sigurno da pronađe pravu. Do tada, ide dalje, ovim njenim ko kamen silnim, a lakim koracima.

-U jednu stvar sam sigurna: znanje niko nikom ne može da oduzme, šta god da se desi. To je i neka moja poruka onima koji su mlađi i koji tek sada čine te prve korake ka oblikovanju sebe. Zato im poručujem da rade na sebi. Biće tu mnogo prepreka, ali to ne treba da ih spreči da nastave ka svom cilju. On će radom doći. Srećna Vam dragi moji, ova 2024. radna godina- vedro poručuje Ana mlađim generacijama.

I ide dalje i sve je bliže svojoj zvezdi koju je pronašla. A kada to dostigne, ona će sebi zadati opet neku novu.  I ostaće da radi i spasava ljudske živote i bavi se najhumanijim pozivom na svetu.

To je Ana.

I kada vam je teško, mislite da odustanete, setite se ove obične, a sjajne devojke, koja je jedna od najsjajnijih zvezda prokupačkog modernog neba.