SVI ŽELE REPLIKU ZASTAVE GVOZDENOG PUKA

1 min čitanja

Zbog, kako kažu, velikog interesovanja, Narodni muzej Toplice u Prokuplju rešio je da prodaje replike zastave Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“ koji je u narodu poznat pod imenom Gvozdeni puk. Cena jedne je 6.000 dinara, a u drvenoj kutiji je 12.000 dinara. Kako kaže direktorka Narodnog muzeja Toplice Ljiljana Krasić, ideja se javila zbog sve veće zainteresovanosti građana i posetilaca.

-Stalno dolaze i pitaju gde bi mogli da kupe zastavu. Tako smo odlučili da ih prodajemo. Neverovatno je interesovanje z za istorijat smaog „Gvozdenog puka“ i kako imamo i Spomen sobu kao i Spomen park, oni koji dođu da obiđu žele i da sa sobom ponesu trajnu uspomenu- kaže Krasić.

Dodaje da je nedavno štapmana monografija „Ratnici Gvozdenog puka“ čiji je autor muzejski savetnik istoričar Darko Žarić izuzetno taržena knjiga i u poslednje dve nedelje prodato je 10 primeraka. Cena jednog u ovom prvom izdanju je 3.600 dinara.

-Nikada više, zaista, nije bilo interesovanja za puk i sve ono što je vezano za njega- objašnjava ona.

Do sada je repliku zastave Gvozdenog puka Grad Prokuplje darivao važnim gostima. Tako je nju prvi dobio bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, tokom posete Porkuplju, juna 2021. godine.

Inače, reč je o najodlikovanijoj srpskoj zastavi. Ona nikada nije pala u neprijateljske ruke, a spekuliše se da je još uvek negde sačuvana. Mislilo se da je ona bila pogrebni pokrov na kovčegu kralja Petra Prvog Karađorđevića, ali su I tu činjenicu naučnici odbacili, jer se analizom snimaka utvrdilo da je na njegovom kovčegu bio kraljevski standartom.


4


1

The post SVI ŽELE REPLIKU ZASTAVE GVOZDENOG PUKA appeared first on Prokuplje press.