Saobraćajna policija u petak sprovodi celodnevnu akciju

1 min čitanja
Saobraćajna policija u petak sprovodi celodnevnu akciju
PU Prokuplje, foto:ProkupljePress.com

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, od 17. do 23. juna 2024. godine, sprovodiće međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje prekršaja upravlјanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci. 

U sklopu ove akcije koja se istovremeno sprovodi u 31 evropskoj zemlјi članici organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope), u petak 21. juna, širom Evrope biće realizovan takozvani Alcohol and Drugs Marathon kada će u kontroli saobraćaja neprekidno biti angažovani svi raspoloživi alkometri, kao i uređaji za kontrolu prisustva psihoaktivnih supstanci u organizmu.

Saobraćajna policija je, u prvih pet meseci ove godine. isklјučila iz saobraćaja više od 20.000 vozača zbog upravlјanja vozilom pod dejstvom alkohola i 1.500 vozača zbog upravlјanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a oko 4.000 vozača zatečeno je da upravlјa vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu.

S obzirom da predstoji održavanje velikog broja muzičkih festivala na kojima se očekuje prisustvo više desetina hilјada posetilaca, Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da ne upravlјaju vozilom ukoliko su konzumirali alkohol ili psihoaktivne supstance i da odgovornim ponašanjem doprinesu očuvanju bezbednosti saobraćaja na putevima.