Odbornici rekli da se proda mala pijaca

3 min čitanja
Odbornici rekli da se proda mala pijaca
Današnje skupštinsko zasedanje, foto:ProkupljePress.com

Iako se vodila oštra polemika oko prodaje prostora male pijace za 35. 000 evra, 32 odornika SNS, SPS i Zavetnika odlučilo je da se ona usvoji. Tako će Grad ostati i bez ove parcele u samom centru grada koja je samo jedna u nizu onoga što je prodala lokalna vlast.

-Na jednoj skupštini dižete kredite, na drugoj rasprodajete i tako sve u krug. Gde je to vaše domaćinsko poslovanje, kada bukvalno da više ništa nije ostalo.Prodali ste Apoteku, Dom vojske, zemljište Poljoprivredne škole, lokale.  Nemamo parking, jer ste prodali parcelu ispod zgrade opštine, zatim onu na Velikoj pijaci, sada prodajete i ovu. Trotoara nemamo, a vi se ne trudite da građanima obezbedite osnovne uslove za normalno funkcionisanje. Da ne govorimo o ceni po kojoj prodajete. I o tome da je reč o pisanim ponudama, koje se lako mogu namestiti- kazao je između ostalog šef odborničke grupe DS-NPS i predsednik GrO DS u Prokuplju Slaviše Momčilović.

Njemu je odgovorila šef odborničke grupe SNS Jelena Marković koja je optužia opoziciju da ne voli ništa što je dobro za ovaj grad!

-Sve što radimo ima za cilj da naši građani budu ponosni na nas- kazala je ona.

Na to je odbornica DS Marija Novaković pitala da li su ljudi sledeće što SNS vlast namerava da proda.

Gradonačelnik Prokuplja Miroslav Antović naglasio je braneći ovu odluku da je reč o početnoj ceni, a da se nadaju da će licitacijom ona da se podigne.

-Uz to otvaranje ponuda je javno, pa evo pozivam sve prisutne i novinare da prisustvuju- kazao je Antović.

A Goran Mrdaković odbornik Narodnog pokreta Srbije objasnio je da zapravo ovo zemljište sa pripadajućim objektom koštaće kada se  napravi zgrada najmanje 900.000 evra.

-Nešto što košta milion evra, vi prodajete za siću. Uz to, kvadrat trenutno u Porkuplju košta 1.200 evra a vi objekat od 71 kvadrat prodajete za manje od 500 evra, odnosno samo eto on košta 35.000 evra, da ne govorimo o lokaciji, i kvalitetu parcele. I kako to ceo grad već uveliko zna koliko će da košta, ko će da kupi, a mi sada saznajemo- pitao je Mrdaković.

Član Gradskog veća za sport i omladinu Ivan Petrović je pokušao da dokaže da su pretpostavke i insinuacije to da se cena, kao i potencijalni kupac  znao, a kao razlog prodaje naveo je da je cilj da nemamo više ruglo u gradu na ovoj atraktivnoj lokaciji!

Iako su opozicioni odbornici pozvali svoje kolege iz SNS, SPS i zavetnika da ne odobre ovu odluku, jer kako su naglasili, kasnije treba da pogeldaju svoju decu i komšije u lice, ipak, su svi do jednog glasali da se proda.  

U nastavku su raspušteni saveti emsnich zajednica i postavljeni poverenici, kao bi se sproveli izbori u mesnim zajednicama, a neki od imenovanih poverenika su zaduženi za više mesnih zajednica. Zanimljivo je i da je sadašnji v.d. direktora Javno komunalnog preduzeća „Gradski vodovod“ Milisav Brajković jedan od tih poverenika, kao i njegov savetnik Miladin Radoičić, kojem će eto ovo biti treće zaduženje, s obzirom da radi u Domu učenika i u Vodovodu.

 Raspravljalo se i o planu rada JKP „Gradski vodovod“ . Ono što je privuklo pažnju odbornicima opozicije, a na šta je ukazala Marija Novaković iz DS, je da u izveštaju koji je budžetsko odeljenje i Odeljene za urbanizam grada Prokuplja postoji greška pa umesto JKP „Gradski vodovod“ napisano je JKP „Hammeum“ i da je rešenje iz 2015. godine, iako je preduzeće osnovano 2022. godine. Nevena Jović, načelnik Gradske uprave je objasnila da je to tehnička greška, koja ne odlaže usaglašavanje sa rebalansom budžeta, a Slaviša Momčilović je zbog ovoga najavio krivičnu prijavu protiv odgovornih, jer „nisu umeli da prepišu kako treba“ .

I „Demetra RB“ je podnela svoj plan rada za ovu godinu, ali ga predstavnik preduzeća Dejan Vasiljević nije pročitao, pa je opozicija reagovala.

Naravno sve tačke su usvojene i za njih je glasalo 32 odbornika vladajuće koalicije.

Pored DS, NPS, SSP i odbornici POKS, kao i sada samostalni odbornik Boban Stojković bili su protiv ovih odluka.  

Usvojeni i planovi rada javnih ustanova u gradu, a svi su se pitali kada će i da li će ikada da se pojavi i v.d. direktora Javnog preduzeća za urbanizam i izgradnju grada Prokuplja Miodraga Maksimovića.