Profesorka poklonila knjige Biblioteci

3 min čitanja
Profesorka poklonila knjige Biblioteci
Posveta profesorke Slavice Popović Filipović, foto:ProkupljePress.com

Profesorka Slavica Popović Filipović rodom iz Toplice posetila je Narodnu biblioteku “Rade Drainac” Prokuplje i poklonila joj svoje knjige. Iako živi u Australiji, profesorka Filipović koristi svaku priliku da se posveti svom zavičaju i uopšte jugu Srbije, a zahvaljujući njoj saznali smo sve o razvoju medicine u Prokuplju.

Sa njom nema kraja priči...

-Ne bih krenula da nije bilo velike podrške doktora iz Prokuplja, pre svega dr Srđana Mijatovića, ali i dr Darka Laketića. Sve je i krenulo od dr Mijatovića koji me je pre par godina pozvao, kako bih napisala stručni rad o razvoju medicine u Prokuplju. Prethodno sam davno pročitala jednu rečenicu, koja me je mnogo zabolela: “U Toplici nije bila organizovana medicina i svi su se lečili u Nišu”. Kada me je dr Mijatović pozvao, sa velikom radošću sam prišla tom poslu- priča nam profesorka Filipović kako se jedan članak pretvorio u dve knjige “Čuvari narodnog zdravlja u Toplici od 1887. do 1912. godine” i nastavak “Putevima moderne srpske medicine u Topličkom okrugu od 1912. do 1914. godine” koje na pet stotina strana iznose detaljan razvoj medicine u Prokuplju i Toplici.

Priseća se da je rad stigao do dvadesete strane, kada ju je suprug upozorio da je bolje da pita koliko karaktera on treba da sadrži.

-Pozvala sam dr Mijatovića i on je odgovorio :”Samo je nebo limit” i tako sam ja svoje istraživanje o medicine u Toplici pretočila u ove dve knjige- dodaje naša sagovornica.

Njeno istraživanje, pisanje je prepuno priča koje su sastavni deo sveta koji je ovekovečen u njenom radu. Do sada je objavilo sto radova, a kako jedan profesro engleskog jezika krene da piše o medicini i lekarima, je eto nešto što se spremalo da ispliva kada je za to došao trenutak.

-Osnovnu školu sam završila u Prokuplju. Bila je to Tatkova škola i veliku zahvalnost dugujem svojim učiteljicama Veri Jović koja me je naučila lepom pisanju i Oliveri Veri Dančević od koje sam zavolela književnost i slikarstvo. U srednjoj sam bila u Nišu, a dalje, eto, dug je to put do današnjice-priseća se naša sagovornica.

Ipak, kao neko ko je naučno- stručni prevodilac, profesorka Filipović je krenula sa prevođenjem stručne medicinske literature i onda polako ušla u taj svet koji joj je postao deo interesovanja. Sada je ekspert za razvoj medicine u Toplici a u dve njene knjige nalaze se biografije 150 lekara, od prvog Dimitrija Kalijadisa, peko Jovana Pelneža, do Alekse Savića. Tu je i Vojimir Stojanović najbolji hirurg u bivšj SFRJ koji je od 1938. do 1941. godine bio hirurg u Prokuplju, a zatim i nadalje kao vojni lekar.

-Doći do svih tih podataka, fotografija, dokumenata, nekada je bilo teško, ali njena volja i upornost, a pre svega ljubav I podrška koju je imala i od prokupačkih lekara, pomogla joj je u poduhvatu.

Profesorka Filipović je objavila pored naučnih radova i 11 knjiga, a dvanaesta je u toku. Ona govori o češkim lekarima i na njoj radi više od šest godina.

-Zahavljujući profesorki Filipović dobili smo kompletna znanja o zdravstvu u Toplici. To je veliko blago koje treba da čuvamo i da se njime ponosimo- kazao je dr Srđan Mijatović, koji je zajedno sa profesorkom posetio prokupačku biblioteku.

Dodaje da ovo nije prvi put da ona poklanja knjige Prokuplju, a da ima i nameru deo svoje lične biblioteke da ostavi ovoj biblioteci.