Produžen rok za završetak radova na zgradi Zdravstvenog centra Prokuplje

3 min čitanja
Produžen rok za završetak radova na zgradi Zdravstvenog centra Prokuplje
Novi "Skadar na Toplici", foto:ProkupljePress.com

 

Iako se pominjalo da će se februara, o čemu je narodni poslanik SNS Darko Laketić govorio za sajt Grada Prokuplja, završiti građevinski radovi na zgradi novog Zdravstvenog centra Prokuplјe, došla je i polovina maja, a njima se ne nazire kraj. On je čak rekao da će „do septembra meseca, građani Prokuplјa i Toplice dobiti jednu savremenu ustanovu, najmoderniju na Balkanu” i to baš u jeku izborne kampanje za decembarske izbore, dakle 13. novembra prošle godine. Da Vas ne podsećam da je u Aleksandar Vučić pre mitinga održanog u Sportskoj hali "Dr Zoran Đinđić" obišao jednu od "završenih soba" u ovoj zgradi.

Mislim, gledajte, ako mora, završiće se preko noći!

Čak smo saznali da jedan od spratova nije primljen i da ponovo mora da se gletuje i kreči. Da ne govorimo o ostalom. Prema našim informacijama, rok za završetak je produžen do kraja jula.

-Ma kakvi, ko zna kada će da se završi, jer radove obavlja ko stigne. Bukvalno svako ko je mogao otvorio je preduzeće, skupljao radnike. Znam one koji su kombijem išli po gradu i bukvalno molili da neko obavlja građevinske radove. Mnogo traljavo ide, a i kada se završe ovi radovi, tek dolaze ostale stvari. Teško da u ovoj godini bude otvoren- priča nam osoba koja je dobro upućena u posao koji traje.

Na našu konstataciju da će Hitna pomoć da se preseli septembra, odmahuje glavom.

-Tamo gde će biti još je šut i nije se ni mrdnulo- dodaje ona.

Građevinski radovi su zapravo samo jedna stavka, odnosno druga faza radova koja još traje.

Upućeni tvrde da i kada se ovi radovi završe, a ključna je i ventilacija u operacionom bloku, koja tek treba da se proveri, sledi nabavka opreme, a to iziskuje nove javne nabavke, tendere, a ni jedan još nije raspisan.

-Verovali ili ne, ona stara stolarija što je skinuta i prodata, bila je bolja od ove nove koja je postavljena. Čak se i prozori kontra otvaraju- dodaje još jedan naš izvor koji je upućen u dešavanja.

Sporan je i raspored odeljenja i službi koji je napravljen, pa medicinski radnici uveliko negoduju. A svi se pitaju ko će i koga da leči u ovom megalomanskom projektu, koji nikako da se završi.

Nova zgrada košta građane Prokuplja i Srbije, prema ranijim proračunima oko tri milijarde dinara i finansira se iz Kancelarije za javna ulaganja Republike Srbije. Učešće grada Prokuplja se teško može i utvrditi, jer se stalno menja i dodaje.

A sve je krenulo prvo najavama još 2018. godine, pa zatim i radovima na prvoj fazi početkom 2020. godine. Radove su obilazili u nekoliko navrata predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, govorili o epohalnom projektu. A onda je u javnost izašla i vest maja 2020. godine da je tender koji je dobio „Termomont“ iz Beograda preplaćen za čak 800.000 evra. Te podatke je izneo u javnost, baš tokom Vučićeve posete Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, predsednik Uspravne Srbije.

Dragan Dobrašinović
-Grad Prokuplje je krajem 2019. i početkom 2020. godine sproveo otvoreni postupak javne nabavke radova na rekonstrukciji objekta Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ – medicinski centar u Prokuplju – prva faza – energetska sanacija. U ovom postupku javne nabavke podnete su tri ponude od kojih su dve odbijene kao neprihvatljive. Izabrana, zajednička ponuda „Termomont“ Beograd podneta sa još 6 ponuđača u konzorcijumu, ocenjena je kao jedina prihvatljiva sa konačnom cenom od čak 818.857.006,90 dinara iako je prvobitna ponuđena cena u njegovoj ponudi bila 721.722.622,54 dinara, odnosno oko 800.000 evra niža u odnosu na vrednost zaključenog ugovora. Naime, naknadno je „otkrivena“ računska greška, pa je ponuđena cena tog ponuđača naglo povećana u toku stručne ocene već podnetih ponuda – objasnio nam je ranije Dobrašinović proces nameštenog tendera.

Tu je i nabavka veštačke trave za terasu, koja je uvezena iz Holandije i košta od 600 do 2.500 dinara po metru kvadratnom.

Postavljali travu, a radovi nisu mrdnuli!

Prema informacijama koje smo tada imali, travom se pokrilo hiljadu kvadrata, a ona je stigla u količini od 20 tona. I trava je postavljena na terasi zgrade koja je tek počela da se radi.

Do sada se verovatno raspala!