Blace za primer -u svim selima organizovano upravljanje otpadom

1 min čitanja
Blace za primer -u svim selima organizovano upravljanje otpadom
Zgrada Opštine Blace, foto:ProkupljePress.com

Predsednik Opštine Blace Ivan Burgić potpisao je danas Ugovor sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović. U pitanju je Ugovor o realizaciji projekta vezanog za uklanjanje divljih deponija.

Opština Blace za ovu namenu obezbedila je 3.125,000 a Ministarstvo učestvuje sa 2,5 miliona dinara.

U okolini Blaca postoji 10 divljih deponija koje će biti predmet čišćenja. JKP iz Blaca je spremno da se maksimalno potrudi da s esve ove divlje deponije očiste. Postoji visok nivo spremnosti za ovaj zadatak.

Žao nam je što mi kao Grad ne možemo da se pohvalimo istom agilnošću kada je u pitanju upravljanje otpadom. Poređenja radi, Prokuplje nije izabrano od strane resornog ministarstva za dodelu subvencije da očisti svoje divlje deponije iako ih u prokupačkom kraju ima mnogo više nego u Blacu. Razlog za to možemo da potražimo u ćinjenici da se od ukupno 102 sela na teritoriji Grada Prokuplja smeće organinzovano prikuplja i odvozi u samo 5 sela, kako su nam nedavno odgovorili iz Gradske kuće.

U Blacu u svih 36 sela postoji organizovano upravljanje otpadom, što podrazumeva da u svim selima postoje kontejtneri i kanete i njihovo JKP vrši organizovano odvoženje smeća.

Postoji i problem nesanitarne deponij eu selu Međuhana, ali projekat regionalne deponije sa Gradom Kruševcem koji će se uskoro realizovati.

Valjda su Blačani razumeli da po pitanju smeća ne moće da se računa na ozbiljnost Grada Prokuplja pa su svoje planove pravili sa Kruševce, i drugim okrugom.

Dok čekmo najavljene akcije čišćenja u Blacu, ostaje nam da ih javno pohvalimo ne bi li se naši gradski oci malo ugledali na komšije.