Pobednici ovogodišnje pogačijade srednja škola iz Aleksandrovca i Ćićkova škola

1 min čitanja
Pobednici ovogodišnje pogačijade srednja škola iz Aleksandrovca i Ćićkova škola
Poljoprivredna škola u Prokuplju, foto:ProkupljePress.com

Na ovogodišnjoj „Pogačijadi“ koju organizuje Poljoprivredna škola „Radoš Jovanović Selja“ u kategoriji srednjih škola najbolja je bila Srednja „Sveti Trifun“ iz Aleksandrovca, a u kategoriji osnovnih škola, prvo mesto je osvojila Osnovna škola „Ratko Pavlović Ćićko“ iz Prokuplja. Reč je o kategoriji najbolje pogače. Za najbolje uređen štand nagradu je dobila Osnovna škola "Milić Rakić Mirko".

Pobednički štand Ćićkove škole.

Ukupno se u obe kategorije takmičilo 12 škola, od kojih su su šest osnovne sa teritorije Grada Porkuplja i šest srednjih stručnih škola iz Pirota, Aleksandrovca, Leskovca, Aleksinca, Blaca i Kuršumlije.

Nebojša Bjelić, direktor Poljoprivredne škole u Prokuplju koja već čečtvrtu godinu zaredom organizuje ovo takmičenje, kaže da je cilj da se afirmišu tradicionalne vrednosti i pekarski zanat.

-Naši praznici, dočeci uvek počinju sa pogačom, pa kroz ovo okupljanje želimo da negujemo tu tradiciju, koja je zaista obeležje ovog podneblja. Deca treba da znaju sve o vremenu koje je prošlo i da se na svom primeru trude da ga čuvaju i održe- kazao je Bjelić.

On dodaje da je pekarska struka zaista cenjena, ali da se to slabo prepoznaje.

-Uz to, ovo je prilika da se deca, nastavnici druže, razmenjuju iskustva i znanja- nagalsio je on.

Svaki pekar u Srbiji ima platu od 1.000 evra, što pokazuje koliko je ovo zanimanje cenjeno, ali i potrebno.

Na žalost, sve je manje onih koji žele time da se bave.

Ova manifestacija, koja je već tradicija, neguje pekarstvo i lepotu običaja.