Dešifrovanje gradskog sajta za početnike

2 min čitanja
Dešifrovanje gradskog sajta za početnike

Koliko često otvarate sajt grada Prokuplja?

Možemo da vam kažemo da je šteta što ne odete malo češće i uverite se u to koliko na sajtu ne možete da saznate ništa što je bitno za običnog čoveka.

Poslednji primer je to da je objavljeno da je održana centralna manifestacija obeležavanja dana sećanja na žrtve NATO agresije i tu možemo videti ko je sve bio prisutan. Ipak građani su ostali uskraćeni za informaciju koliko nas je sve to koštalo. Nekima od nas to nije nevažno, na stranu što je transparentnost rada lokalne sampuprave obaveza rada lokalne samouprave, tj trebalo bi da bude.

Isto tako ako "surfujete" sajtom našeg grada videćete da u odeljku javnih nabavki za lokalna preduzeća nema ažužiranih podataka. Videćete nekoliko godina unazada ali šta je aktuelno ne postoji. Još uvek na sajtu stoji JKP Hameum iako svi znamo šta se sa njim desilo. Dakle inforomacija je lažna, takvo preduzeće više ne posluje.

Idemo dalje.

Kliknete li na životnu sredinu i podlinkove tu ćete tek videti da nema ničega u npr registru izdatih dozvola. Zbog čega? Da nekome od nas ne padne na pamet da preispituje validnost tih dozvola, šta im je predhodilo, jesu li u skladu sa zakonom.

Ako ste investitor na sajtu grada moći ćete da pročitate sledeće:

Lokalna institucionalna podrška:

-Opštinski uslužni centar koji obezbeđuje sve usluge na jednom mestu za korisnika
-Efikasna administracija u smislu brže registracije preduzeća, skraćivanje i pojednostavljivanje procedura za izdavanje dozvola
-Mogućnost ustupanja građevinskog zemljišta pod najpovoljnijim uslovima u skldu sa zakonskim propisima
-Infrastrukturno i komunalno opremanje zemljišta u skladu sa potrebama potencijalnih investitora
-Olakšice ili oslobađanje od naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, kao i doprinosa i naknada za usluge u postupku izgradnje i dobijanja neophodnih dozvola
-Olakšice ili oslobađanje od drugih lokalnih komunalnih i administrativnih taksi

I tu je sve kako piše. Za neke tamo koji nisu Prokupčani može sve! Prosto se zapitasmo može li nekome d apadne na pamemet neki šposticaj za naše mlade ljude da ostanu ili da se vrate nakon studija? Nema ko to da smisli!

Popis stanovnika kao odeljak na sajtu neće vam pružiti niti jednu informaciju o stanju na popisu. Normalno, šta će vam to.

Plan rada inspekcijskih služni na sajtu je iz 2019. Da li od tada inspekcijske službe rade bez planova?

Ali da vam ostavimo mali domaći zadatak da i sami odete na sajt i da zajedno napravimo listu nepotrebnih informacija sa sajta.

Može?