OTPUŠEN ODVOD NA ČESMI, ALI SVE SU U SLIČNO STANJU

2 min čitanja

Sve gradske česme, fontane su zapuštene, a prelivanje sa česme u centru grada koje je prouzrokovalo da čitav deo oko nje bude pod vodom, pokrenulo je mnoga pitanja. Osnovno je ko ih održava.

U Javnom komunalnom preduzeću “Gradski vodovod” kažu da je to u nadležnosti koncesionarskog preduzeća “Demetra AB” , a u ovom preduzeću da oni redovno čiste parkove i javni prostor, ali da nisu opremljeni niti imaju nadležnost da raspušuju fontane.  

-Mi nismo sigurni da je to naš poosao, ali smo danas izašli na teren i rešili problem oko glavne česme, kako bi pomogli da grad izgleda lepše. Do zapušenja dolazi jer građani bacaju svašta u prostoru česme i slivniku, opada lišće, koje se ne očisti i onda nastane ova situacija- kaže v.d. direktora JKP “Gradski vodovod” Radmila Perić.

Kako nam je objašjeno u JKP “Gradski vodovod” oni su zaduženi samo za kanalizaciju i vodu, pa smo na pitanje zašto ne rade fontane u Pešačkoj zoni dobili odgovor da neko treba da da nalog da se one puste u rad.

U “Demetri AB” kažu da oni ne održavaju instalacije vode i kanalizacije, pa prema tome ni odvode, jer to nije u njihovoj ingerenciji, niti poseduju eventualno potrebnu opremu za takvu vrstu intervencija..

-Dodao bih da su se ovakva slična  pitanja u nekoliko navrata provlačila kod velikih padavina kada je dolazilo do ometenog slivanja vode u pojedine odvode za atmosfersku kanalizaciju, pri čemu smo uvek, kao firma na terenu koja je u takvim siruacijama uklanjali nanose peska i blata, preduzimali i makar to, da otvorimo rešetke na slivnicima kako bi voda što lakše odlazila, uz adekvatno vođenje računa da se iste vrate na mesto kako neko ne bi oštetio vozilo u saobraćaju, iako nam to, takođe nije obaveza, pri čemu nikada oko toga nismo pravili pitanje, jer smo smatrali da je to od opšteg značaja za sve građane- naglasio je direktor “Demetre AB” Dejan Vasiljević.

Pored gradske česme u sličnom je stanju i fontana u Spomen parku “Gvozdenom puku” koja takođe preliva.

Najveći problem je što je tokom podele nekadašnjeg Javno komunalnog preduzeća “Hammeum” zaboravljeno da se neke delatnosti ili poslovi dodele, pa sada dolazi do toga da nešto nije nečija nadležnost. Tako je na primer sa dečijim igralištima koja nikada nisu data nikom na staranje, pa o mobilijaru niko ne vodi računa, o čemu smo ranije pisali.


1


0

The post OTPUŠEN ODVOD NA ČESMI, ALI SVE SU U SLIČNO STANJU appeared first on Prokuplje press.