Osuđen za silovanje nevenčane supruge

1 min čitanja
Osuđen za silovanje nevenčane supruge
Pravda je slepa,foto:ProkupljePress.com

D.T. (27) pravosnažno je osuđen na pet i po godina zatvora zbog silovanja nevenčane supruge i nasilja koje je činio nad njom. Ovo je prva presuda ovog tipa, koja je doneta pred Višim sudom u Prokuplju. Kako nam je potvrđeno u Višem tužilaštvu u Prokuplju, na prvostepenu presudu se osuđeno lice žalilo, te je Apelacija iz prve potvrdila istu i ona je postala pravosnažna. Slučaj se dogodio još 2019. godine, ali je dugo bio u Osnovnom tužilaštvu u Prokuplju.

-Mnogo je teško dokazati silovanje, posebno ovo u braku. Žrtva, koja je tada bila maloletna i bila u vanbračnoj vezi sa D.T. je imala obimnu dokumentaciju o fizičkim povredama, ali sam čin silovanja je teško dokaziv. Zato je sve obedinjeno jednim slučajem i na kraju smo uspeli da dokažemo- kažu u Višem tužilaštvu u Prokuplju.

U rasvetljenju slučaja mnogo je pomogla Istanbulska konvencija, koju je potpisala i Republika Srbija, a po kojoj je dovoljno da pasivan sujekat, odnosno žrtva, bilo da je reč o ženi ili muškarca, iskaže verbalno enslaganje sa seksualnim činom i automatski postaje žrtva. Čak i ako nema dokaza o nasilju, žrtva ima pravo na zaštitu. Ovo je prvi slučaj u Prokuplju da je primenjena ova konvencija, koja je zajedno sa našim zakonskim normama dovela do osuđujuće presude.

Kako se ranije saznalo žena koja je žrtva u ovom predmetu je duži vremenski period trpela fizičko ansilje od strane svog nevenčanog supruga, a na kraju ju je on i prisilio na seksualni čin. Tada je sve prijavila policiji i usledile su dokazne radnje, koje su dugo trajale, a zatim i sudski proces, koji je sada okončan.