Škole se spajaju?

2 min čitanja
Škole se spajaju?
Spajaju se ili ne, pitanje je sad! Foto:ProkupljePress.com

Danima u gradu kruže priče da će sledeća školska godina biti preokret za Poljoprivrednu školu „Radoš Jovanović Selja“ i Tehničku školu „15.maj“ , kao i za osnovne „9.oktobar“ i „Milić Rakić Mirko“. Prve dve će se, po pričanjima, spojiti u jednu, te će se Poljoprivredna premestiti u Tehničku, a „Milić Rakić Mirko“ će se useliti u sadašnju zgradu Poljoprivredne „kako bi rasteretila“ „9.oktobar“.

Ovo tumbanje, ukoliko do njega dođe, izazvalo je različite reakcije, a u lokalnoj samoupravi nam je rečeno da oni to ne znaju, ali su čuli glasine.

-U ponedeljak će Grad da se obrati Školskoj upravi Niš, kako bismo saznali o čemu je reč i da li su te priče tačne- kazano nam je u Gradskoj kući Prokuplje, jer u sastavu Gradskog veća ovoga puta nema resora za prosvetu.

Iako je malo čudno da lokalna samouprava, ako je istina, nema pojma o tome, te da su, kao i mi, čuli na ulici, da im verujemo.

Činjenica je da je đaka sve manje, pa su po četiri osnovne i srednje škole, veliki projekat, ali će spajanje dve srednje škole, prouzrokovati određene tehnološke viškove. Poljoprivredna škola je kabasta, u tom smislu da imaju mnogo opreme, i prostora gde učenici izvode praktičnu nastavu, a sve to ne može stati u zgradu Tehničke škole.Ako se o tome ćuti, a istina je, pre upisa trebalo bi da se izađe sa tim.

Ukoliko zaista „Milić Rakić Mirko“ ode u zgradu sadašnje Poljoprivredne škole, to će verovatno smanjiti broj učenika u „9.oktobru“ , pa zaposleni u ovoj školi već negoduju. Negoduju i zaposleni u Tehničkoj, ali za sada javno ne reaguju.

Taj proces ipak nije jednostavan i zahtevaće ozbiljne zaokrete, koji se ne mogu preko noći učiniti.

Ipak, može da se desi da je sve to samo priča, zbog radova koji su planirani u osnovnim školama „Ratko pavlović Ćićko“ i „9. oktobar“ a koji su već uveliko trebali da traju, ali za sada se ne zna ni kada će početi. Ti radovi bi doveli do potpunog izmeštanja nastave i đaka dok traju, pa je sve to kažem, možda, navelo mnoge na priče o spajanju i premeštanju.

U svakom slučaju, i mi ćemo sutra da pozovemo Školsku upravu u Nišu.