Odbornici odobrili zaduženje grada

4 min čitanja
Odbornici odobrili zaduženje grada
Izglasali zaduženje, foto:ProkupljePress.com

Na današnjoj vanrednoj sednici Skupštine grada Prokuplja, sa 36 glasova za, šest protiv i dva uzdržana odbornici su dali zeleno svetlo da Grad Prokuplje podigne dugoročni kredit od čak 285 miliona dinara. Protiv su bili odbornici nekadašnje koalicije Srbija protiv nasilja, uzdržana dva odbornika POKS, a Zavetnici su podržali, kao i SPS nameru SNS vlasti.

Odbornici DS-NPS glasaju protiv.
-Prvo smo ukazali na to da su prekršena dva člana Pravilnika o radu Skupštine grada i to 36 i 58 jer sednica i vanredna mora da bude zakazana barem 24 sata unapred, kako bi s eodbornici pripremili za nju. Ipak, naravno to nije prihvaćeno. Nismo dobili odgovore na realna i racionalna pitanja koja smo postavljali, a koja se tiču rasprodaje imovine, nedovršenih projekata- objašnjava odbornik Odborničke grupe DS-NPS Ljiljana Mićaković.

U ovoj grupi kažu da oni nisu protiv boljitka, uređenja, ali da je ovo novi teret na leđima građana Prokuplja.

-Nećemo da se građani dodatno zadužuju i pitamo vlast gde su pare od rasprodate imovine? Zašto ste dali tolike pare za kamere, koje eto nemate da platite, pa podižete kredite? Zašto već jednom ne priznate da ne znate da vodite grad i sve dublje nas uvlačite u dužničko ropstvo- pitao je između ostalog predsednik GrO DS Porkuplje Slaviša Momčilović koji je i predsednik Odborničke grupe DS-NPS.

Oni su ukazali lokalnoj vlasti i predočili čak i odbornicima SNS, SPS i Zavetnika da su ljudi važniji od svega i da „kuće u kojima niko ne stanuje umiru“.

-Ovo je slučaj sa našim gradom. Umesto da učinimo nešto da olakšamo život građanima, deci obezbedimo uslove kakva imaju deca u svim ostalim sredinama, nemilice se troše pare koje nemamo na projekte koji nikom nisu potrebni, na kuće, koje će biti prazne. Bojim se da sve ovo liči na onu Industrijsku zonu kod fabrike Hisar koja je jedna od naših rupa bez dna i ikakvog smisla i prihoda. Gde su investitori koje ste obećali- pitao je Momčilović SNS vlast.

Žučna rasprava oko samo ove jedne tačke trajala je puna dva sata.

-Mi smo ostali uzdržani, jer nam se neke tačke ovog kredita sviđaju i realne su, dok druge nisu- prokomentarisao je odbornik POKS u lokalnoj skupštini i predsednik IO GrO „Poks“ Prokuplje Jovica Pavlović.

A Zavetnici su ne samo glasali za predlog, već su se sa levog dela sale, prebacili u desni, gde su odbornici SNS. Time su pokazali da su definitivno prešli na njihovu stranu.

Povodom kredita koji će dodatno opteretiti građane Prokuplja, oglasio se i predsednik Uspravne Srbije Dragan Dobrašinović. On je ironično kazao, d aje to lepo, jer će tužilaštva da imaju pune ruke posla!

-Radujem se novom kreditu. Grad će izgledati mnogo bolјe. A biće i mnogo posla za tužilaštvo za organizovani kriminal, što će pomoći da se ova posrnula i zapuštena institucija vrati u punu formu- kazao je Dobrašinović.

Kako smo juče pisali, kredit se podiže za nekoliko investicija i to 105 miliona dinara za rekonstrukciju ulica Milena Jovanovića i Arsenija Čarnojevića, čiji su radovi već krenuli, 11 miliona za rekonstrukciju osnovnih škola „Ratko Pavlović Ćićko“ i 9. oktobar, 25 miliona za usluge strunog nadzora za medicinski centar, 25 miliona za otkup Savićevca, 60 miliona za projekat sanacije deponije Dunek  i gle čuda 59 miliona za montiranje video nadzora u gradu.

Grad podiže novi kredit, jedna od stavki opet kamere!
Grad Prokuplјe odlučio je da podigne kredit u visini od 285 miliona dinara, za kako kažu u Zahtevu koji su podneli Ministarstvu finansija, „kapitalne projekate“ koji se realizuju! Zahtev je Grad podneo još 1. januara, ove godine, uz dopunu krajem marta. Tu se podrazumeva 105 miliona dinara za rekonstrukciju ulica

Ovo za kamere su objasnili da nisu imali para sve da plate odjednom, već to čine na rate i da na sreću ovih 59 miliona ulaze u onih milion evra.

 

 

              Mnogima nije zanimljiva rasprava, pa gledaju u telefone

 

Rasprava se jeste odužila, ali više niko ne spava. Ipak, mnogima nije zanimljivo, jer se unapred zna kako će se na kraju glasati, pa se igraju mobilnim telefonima.

Sve ostalo je ovoga puta bilo u redu. Većina prisutnih obučena onako kako bi trebalo da se nose u ovoj najvažnijoj instituciji u gradu. Jeste da je bilo dobacivanja, pošalica, ali eto to se može oprostiti. Živa su to bića, ne lutke.