NOVINAR NE MOŽE DA BUDE NOVINAR!

3 min čitanja
NOVINAR NE MOŽE DA BUDE NOVINAR!
Ovo mi najlepša slika, zato nju stavljam, sad sam malo starija! Foto:ProkupljePress.com

Kako piše Direktno.rs, Poverenik za Informacije od javnog značaja odgovorio je posle 2,5 godine nakon što mu je poslata žalba, na ćutanje Višeg tužilaštva u Prokuplju. Naložio je ovoj instituciji da ipak odgovori na pitanja novinara Biljane Roganović, koja je tada pisala tekst o tome kako je načelnik prokupačkog SUP Nenad Kaličanin tužio medicinske radnike Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ za nesavesno lečenje.

Ta tužba je po klasifikaciji dela trebalo da se nađe pred Osnovnim tužilaštvom u Prokuplju, a ne pred Višim, koji ju je ipak prihvatio!

-Tada sam se obratila Višem tužilaštvu i tražila osnovne informacije o slučaju, zapravo tražila da li je slučaj uopšte kod njih, odnosno da li su moja saznanja tačna. Odgovorili su mi da se „tužitelj ne slaže da se iznose podaci“, što jeste indirektan odgovor, ali nije odgovor, pa sam se žalila povereniku. Posle skoro tri godine, kako je reč o novembru 2021. godine stigao mi je odgovor kojim poverenik Milan Marinović nalaže Višem tužilaštvu da mi odgovore na Zahtev. Da li iko misli da je nakon tri godine to važno- pita se Roganović.

Ona dodaje da je i sama zaboravila na taj slučaj, koji je tada izazvao sumnju u „dogovor“ prvog čoveka prokupačke policije i tada višeg tužioca Mikice Milenkovića da se slučaj baš njima da iako nije bilo osnova za to.

-Novinari se zaista trude da dođu do institucija i apsolutno tačnih podataka i činjenica, ali eto vidite, šta se dešava. Ova informacija sada je totalno nevažna, jer po mojim saznanjima, ta tužba je odbijena, jer je kasnije došlo do smene tužioca. Postavlja se pitanje, kako mi novinari da radimo svoj posao, kada nemamo instrumenata da to i činimo. Ovaj odgvoor to dokazuje i obesmislio je priču koja je bila aktuelna za vreme pre skoro tri godine, ako računamo moj zahtev Višem tužilaštvu u Prokuplju, pa njihov odgovor o odbijanju nakon 15 dana, pa žalbu Poverenik i sve ostalo što je usledilo- dodaje ona.

Zakonom jeste predviđeno da poverenik u tri godine postupa, ali je ta činjenica obesmislila proces dobijanja informacija od javnog značaja, jer dug vremenski period uništava vest, odnosno priču.

-Za nešto može da se čeka, i šest meseci, ali 2,5 godine je zaista smešno. Ipak, nekome odgovara ovo oduglovačenje- zaključuje naša sagovornica.

Sada čeka zvaničan odgovor Višeg tužilaštva u Prokuplju i ironično dodaje da možda sve to ima i dobru stranu, jer je ispalo da je u pravu kada je sumnjala da je krivična prijava podneta nenadležnom tužilaštvu, samo da bi se izvršio neprimeren pritisak na medicinske radnike koji su tada, u doba epidemije Kovida -19 pokušavali da spasu život načelnikovog oca, a on je protiv njih podneo prijavu.

Uz opsaku da je vreme da institucije puste novinare da rade svoj posao i da im ne otežavaju kada žele da dođu do tačne informacije, naša sagovornica se nada da će ubuduće moći da nastavi da se bavi ovim poslom, koji je u tom proceduralnom pogledu izgubio smisao.

 Izvor:Direktno.rs