MLADI OVDE NE VIDE BUDUĆNOST

2 min čitanja
MLADI OVDE NE VIDE BUDUĆNOST
Hisar, foto:ProkupljePress.com

Prokuplje. Grad sa bogatom istorijom i velikim potencijalom za prosperitet, ali opet , kada pitate moje vršnjake o njemu , reći će vam da je “rupa” ,tj. “mesto bez budućnosti”.

A da li greše? Šta ovaj grad nudi mladima? Kakvu budućnost?

Kada se to zapitamo , i sebi iskreno odgovorimo, shvaticemo da ne greše. Ovde nema mnogo toga što bi motivisalo mlade da ostanu. Počnimo od mesta za zapošljavanje. Postoji par fabrika i firmi u kojima bi praktično “robovali” za relativno smešan novac, a prilike za prosperitet nema nigde.

Nema mnogo opcija , tu su fabrike, kafići, kladionice i marketi, po koji butik i cvećara. Ti manji biznisi evidentno izumiru jer se svakodnevno manja preduzeća zatvaraju jer im se dalje poslovanje ovde ne isplati. Grad kao da je stao u vremenu i to pre mnogo, mnogo godina. Na primer, ja kao neko ko je u IT svetu , vidim da ovde IT sektor kao da ne postoji, iako je ta grana jedna od najtraženijih i najbitnijih u modernom svetu. Takođe, pored tehničke škole i IT smera u Gimnaziji, ne postoji nikakav centar za obuku ili usavršavanje u tom sektoru, a i u školama su uslovi jako slabi za bilo kakvu ozbiljniju obuku ili ucenje. To govorim iz iskustva jer smo mi , na primer, učili photoshop na nekom prastarom programu koji nema veliki broj bitnih mogućnosti koje noviji programi imaju, a photoshop je samo jedan od mnogih primera, tu su i drugi programi.

Sa tačke gledišta mnogih mojih vršnjaka koji bi ostali ovde da zive, a pritom imaju ambiciju da budu uspešni, jedini način je da se radi online, od kuce , za strane firme ili neke naše ozbiljnije firme koje, naravno, nisu bazirane u Prokuplju ,vec u Nisu, Novom Sadu, Beogradu itd.

Sto se tice državnih institucija, tu je politika odavno uzela maha i tu neko ,ko se ne želi opredeliti politički ili povinovati vlasti , nema šta da traži. Tako je bilo, tako je sada i nažalost tako će i biti. Gradi se najmoderniji zdravstveni centar koji će mladim lekarima pružiti mnogo mogućnosti da napreduju i sa čijim će otvaranjem ovog centra biti otvorena i nova radna mesta. Ali džaba je sve kada nam sistem tako funkcioniše. A i mladi medicinski radnici ako ne žele da budu u stranci uče nemački i odlaze trbuhom za kruhom.

Sve u svemu , Prokuplje je lep grad i može se živeti u njemu, živeti i raditi , ali ne i napredovati i uspeti. Mladi ovde ne vide budućnost, ne zato što to ne žele već zato sto nemaju šta da vide. Starijima jos uvek nije kasno da nam postave neke temelje za bolju budućnost i pokažu nam pravi put, a nama da ostane da krenemo tim putem i od tih temelja izgradimo kuću, jer ovaj grad, kao što sam i rekao, ima potencijal, ali je mentalitet ljudi očigledno naš osnovni problem. Voleo bih da je drugačije, a možda će jednog dana i biti.

Dvadesetogodišnjak iz Prokuplja