„Leoni“ u vrhu izvoznika, a u platama na donjoj granici

2 min čitanja
„Leoni“ u vrhu izvoznika, a u platama na donjoj granici
Skoro najjači, a sa platama na donjoj granici, foto:ProkupljePress.com

Kompanija „Leoni“ koja ima fabrike u Nišu, Malošištu, Kraljevu i Prokuplju je u vrhu izvoznika u Republici Srbiji. Nalazi se na petom mestu sa godišnjim izvozom od 483, 9 miliona evra, ali po pravama radnika, platama oni su na minimalcu.

-Leoni iz Prokuplјa je peti najveći izvoznik iz Srbije sa godišnjim izvozom od 489,3 miliona evra. Sudeći po rezultatima, radnici Leonija bi trebalo da budi plaćeni tek nešto manje od zaposlenih u Fejsbuku. Umesto toga, plate su oko 65.000 dinara za, kažu upućeni, često i 60 radnih sati nedelјno. Sve u svemu, Vučićev režim je lјude u ovoj zemlјi pretvorio u robovsku radnu snagu investitora plaćenih novcem upravo tih radnika – robova- prokomentarisao je predsednik Uspravne Srbije Dragan Dobrađinović iz Prokuplja.

Mi smo se često u ranijem periodu bavili pravima radnika u fabrici “Leoni” Prokuplje, koja je otvorena još 2009. godine. Ipak, nekoliko godina unazad, sve se češće čuju jadikovke zaposlenih, na koje niko ne obraća pažnju, ni država, ni lokalna samouprava, ni sinidkati, koji barem u ovoj fabrici više brane Kompaniju od radnika. Gluve su i inspekcije.

Od države je u više navrata ova Kompanija dobijala subvencije. Primera radi, samo za prokupački pogon je 2016. godine odlukom Vlade Republike Srbije dozvoljeno KOmpaniji “Leoni” čak više od 23 miliona evra “pomoći” za realizaciju programa pravljenja pogona u Prokuplju i Doljevcu, odnosno Malošištu, a novac je dat preko Ministarstva privrede.

I nije to prvi ni poslednje davanje države ovoj kompaniji, koja je kada je pravila fabriku u Kraljevu, izjavila da neće da uzima subvencije države!

Ipak prema zvaničnim podaicma kada se sve sabere, ukupno su do sada od države dobili preko 600 miliona evra.