Maslać je projektovao zgradu sadašnje Gradske kuće

2 min čitanja
Maslać je projektovao zgradu sadašnje Gradske kuće
Jedna od najlepših zgrada u prokuplju se ozbiljno urušava, foto:ProkupljePress.com

Arhitekta Dragutin Maslać je prema dostupnim podacima projektovao zgradu u kojoj je sada smeštena Gradska kuća Porkuplje i Toplički upravni okrug. To je isti arhitetkta koji je projektovao i „Savićevac“ na Hisaru.

 Projektovana je kao zgrada Sreskog načelstva i suda u Prokuplјu, te je najverovatnije to učinjeno 1907. godine, a građena je od 1909. do 1911. godine.

Zanimljivo je da je koštala tadašnjih 400.000 dinara i da je za potrebe izgradnje podignut kredit Akcionarske štedionice u Nišu čiji su predstavnici bili Karlo Materni i Kosta Tasić. Nadzor tokom izgradnje vršio je inženjer Nikola Ristić, šef građevinskog odelјka u Prokuplјu.

 Prilikom početka radova u temelјe je uzidana pisana povelјa, a projekat zgarde nije sačuvan.

 Zgrada opštine je projektovana i urađena pod uticajem tadašnjeg pravca u arhitekturi - secesiji iz Nemačke, čiji je đak bio i sam Maslać.  Zgrada je ,, koncipovana sa osnovom u obliku slova “P”, sa frontalnim delom koji gleda na gradski skver. Spolјna arhitektonska kompozicija zdanja je u modernizovanom baroku sa secesijskim dekorativnim motivima. Zgrada je vrlo prostrana i zasniva se na akademskom, simetričnom rešenju prostora. …”

 Kao vrhunac tadašnje gradnje i stila, ona je 1979. godine uvrštena je u registar nepokretnih kulturnih dobara.

 Rekonstruisana je 1988. godine, a kasnije još jednom je urađen prednji deo zgrade.

 Sada se njena fasada obrušava, o čemu smo pisali, a lokalna vlast već godinama najavljuje rekonstrukciju, pa sve ostane na tome.

ОNI MISLE O KAFANAMA, A FASADA OTPADA
Grad Prokuplje raspisao javnu nabavku za kafane.