Imitator i majstor za auspuhe i žene

2 min čitanja
Imitator i majstor za auspuhe i žene
Radivoje Sokolović Dive, foto:ustupljena fotografija

Radivoje Sokolović Dive, ili Soko iz Prokuplja, kako ga poznajemo je jedna apsolutno svestrana ličnost, o kojoj mogu da se pišu i romani.

Rođen je 8.8.1953. godine u selu Dešilovu kod Merošine, a nakon  šest godina porodica se preselјava u Prokuplјe gde on i danas živi. Završio je srednju školu za mašinbravara u Prokuplјu. Nakon škole i odsluženog vojnog roka radio je u firmama ,,Metalac'' u Kuršumliji, ,,Minel'' u Beogradu (1985-1980) i na kraju u tekstilnoj fabrici ,, Topličanka'' u Prokuplјu do njenog zatvaranja. Do penzije radio je privatno a najviše kao majstor za auspuhe u svojoj radionici a tim poslom bavio se još od 1985. godine jer je to voleo da radi.   

Glumom je počeo da se bavi još u 6. razredu osnovne škole. Tada je u OŠ ,,9.oktobar''  povodom dana škole  učestvovao u jednoj predstavi. Od 1968. godine učestvovao je redovno u ekipi svog sela kao imitator u tada popularnom takmičenju ,,Susreti sela''. Najveća nagrada za njegov umetnički rad bila je nagrada Zlatno magarence koju je dobio dva puta 2009. i 2015. godine u jakoj konkurenciji. U svom višedecenijskom radu, bio je poznat po uspešnim imitacijama poznatih političara Slobodana Miloševića, Vuka Draškovića i Azema Vlasija kao i  Mladena Delića.

   

U privatnom pozorištu ,,Histrion'' učestvovao je u desetak predstava.

Poznat je i kao recitator, napisao je deset pesama koje i danas recituje.

Otac je jednog sina i dve ćerke a  jedan unuk Uroš krenuo je dedinim stopama pa je počeo još kao dečak da glumi u dečijoj komediji ,,Kalјave gume'' na RTS-u.  

Preko deset godina bavio se i planinarstvom  u PSK ,,Toplica'' gde je učestvovao u preko 100 planinarskih akcija. Izašao je na vrhove u letnjim i zimskim uslovima na : Midžor 2168 m-Stara planina, Besna kobila 1927 m, Trem 1810 m-Suva planina, vrhove Kopaonika, Ljukten-1216 m- Goč, Šilјak 1570 m.Rtnju, Leskovik 1160 i dr.   

Na žalost u zadnje tri godine izgubio je vid, ali i dalјe nastavlјa da se bavi onim što najviše voli da recituje pesme i da se bavi imitacijom.

Soko je poznati gradski lik koga zna svaki građanin kao majstora za auspuhe, imitatora, recitatora  planinara i eto svestranog čoveka, koji o svojoj prošlosti može da priča decenijama, jer je bogata i posebna.

 Darko Žarić