Kupiće se cveće, ali za duplo manje para!

3 min čitanja
Kupiće se cveće, ali za duplo manje para!
Malo smo uticali, zar ne? Foto:ProkupljePress.com

Grad Prokuplje će cveće koje je planirao da plati nešto manje od milion dinara sa PDV ipak platiti svega 540.000 dinara bez PDV, jer je od tri prispele ponude izabrao najjeftiniju. Tako je ispalo da smo mi ipak bili u pravu kada smo tvrdili da je za 8.400 begonija i 10 javora, veličine od 14 do 15 centimetara previsoka cena million dinara!

Za cveće i stabla milion dinara
Grad Prokuplje objavio je poziv za podnošenje ponuda za kupovinu cveća i stabala. Vrednost je 996.480 dinara. To znači da će se parama svih nas kupiti cveće i stable vredna million dinara. Kupujemo 8.400 begonija i 10 javora, veličine od 14 do 15 centimetara. U pozivu piše da

Naime, nakon otvaranja ponuda, shodno kriterijumu “najniža cena” izabrana je ponuda preduzeća “Trg i gajenje cveća, kuća na brdu” iz Kragujevca, koji će ispuniti ovaj zahtev za 540.000 dinara bez PDV.

Pored njega, opet kako smo i pretpostavili, na oglas se javilo i koncesionarsko preduzeće “Demetra AB” čija je ponuda bila 570.000 bez PDV, a kao treća ponuda pojavilo se preduzeće “Beovrt doo” Ostružnica sa cenom od 794.000 dinara bez PDV.

U svakom slučaju, sve tri ponude su bile niže od planiranog izdvajanja za ovu stavku.

Milion dinara za cveće koje košta manje od 500.000 dinara
Grad Prokuplje je raspisao javnu nabavku za kupovinu begonija i javora vrednu sa PDV nešto manje od milion dinara. Dok čekamo da saznamo za gde je namenjeno to cveće i da nije slučajno poklon „Demetri AB“ koja održava zelene površine u gradu, malo smo istraživali koliko sve to stvarno košta.

Ipak, malo je neetički da se “Demetra AB” pojavljuje kao neko ko nudi cveće, a ono se u stvari kupuje kako bi ga oni posadili!!!

Halo raspikuće, dosta je!
Kako se gradski oci (čitaj “božanstvo” i njegova deca) razbacuju našom imovinom, možemo videti iz objavljenih javnih nabavki na sajtu Grada. Opet visoke i nerealne procenjene vrednosti javnih nabavki, koje su daleko iznad tržišnih vrednosti. A i količine robe koja se nabavlja su nerealne. Svi znamo kako izgleda zgrada opštine

Treba podsetiti i na to da je GrO DS u Prokuplju podneo zahtev da se poništi ova javna nabavka zbog, kako su tada rekli, očigledne namere da se neko ugradi od ove kupovine! Taj njihov zahtev nije ni razmatran, koliko mi znamo, odnosno DS nikakav odgovor iz lokalne smaouprave nije stigao, ali je cveće naprasno pojeftinilo!