Halo raspikuće, dosta je!

2 min čitanja
Halo raspikuće, dosta je!
I eto tako, troši se nemilice, foto:ProkupljePress.com

Kako se gradski oci (čitaj "božanstvo" i njegova deca) razbacuju našom imovinom, možemo videti iz objavljenih  javnih nabavki na sajtu Grada. Opet visoke i nerealne procenjene vrednosti javnih nabavki, koje su daleko iznad tržišnih vrednosti. A i količine robe koja se nabavlja su nerealne.

Svi znamo kako  izgleda zgrada opštine što se tiče higijene. Drugim rečima koliko  je prljavo, neodržavano, bez imalo brige o zgradi a i zaposlenima koji se guše u prašini, smradu i prljavštini. I naravno, niko nije nadležan, niko nije kriv. Ali zato se za 2024. godinu nabavljaju, iliti kupuju, iliti bacaju pare na 300 litara sone kiseline, 250 sredstava za staklo, sapuna, peškira(?), 50 nekih čuda za parkete, a podovi neočišćeni, a prozori nikad oprani.

Pa opet metle, onih 60 od prošle godine "potrošene". Sad nabavljamo još 15 komada. Pa sa ovim i ovolikim sredstvima trebalo bi da blistamo. Ali, avaj!

Ko nas pita! Vrhovno "božanstvo" je aminovalo! I tačka!

Pa onda nabavka održavanja svetlosne saobraćajne signalizacije. Koje signalizacije braćo i sestre? Onog semafora kod 9. Oktobra? I kog još? I za to 833.333,33. dinara? Nisu dali koliko je sa pdv. Verovatno milion. Halo raspikuće, zaustavite se! Dosta!

Presešće vam na kraju. Svima presedne! Proredite zalogaje, pritegnite malo te vaše kaiševe, popucaće vam odela. Pući obrazi! Zapašće vam zalogaji masnog mesa koje trpate u svoje utrobe. Stanite! Pustite da i gladni mogu sebi da priušte obroke.

A tek sezonsko cveće i sadnice drveća! Begonije i javori! Da se razumemo, nemamo ništa protiv sadnje drveća i cveća. Naprotiv. Ali imamo protiv krađe. Skoro milion dinara, ili tačnije 996.400 dinara sa pdv za  8.400 sadnica begonija i 10 sadnica javora! Ovaj zadatak je prost i mogu da ga reše deca 4.og razreda. Jer mogu da saznaju koliko u rasadnicima košta jedna sadnica begonije a to je oko 50 dinara i a cena jedne sadnice  javora od 2.000  do 5.000 dinara. I to sadnice dužine metar, metar i po... Ne kao ove što traži Gradska uprava od 14 do 16 cm. Ili su opet pogrešili? Šta god uzmu da urade, pogreše! Neverovatno! Da li je u pitanju Odluka o sprovođenju konkursa za izbor direktora javnih preduzeća, da li su koeficijenti za plate, da li odluke koje donose nenadležni (privremeni) organi.Pa da krenemo redom, 8.400 sadnica begonije x 55 dinara = 462.000 dinara?

Za nabavku stabala javora ostaje  996.400 - 462.000 =534.400 dinara

I dalje 534.400 : 10 = 53.440 dinara. Dakle za  jednu sadnicu javora platiće 53.440 dinara!!!!

Ne znamo ko je ispitivao tržište i kako, ali znamo ko je dao nalog za ovu JN.

Halo, tužilaštvo? Neko drugi, možda?

Nego oni lepo da ponište ovaj javni poziv, bar to im ide od ruke, pokazali su da znaju, ako ne zbog cene ono bar zbog visine sadnica stabla javora od 14-16 cm. Jer greška je više nego očigledna. To bi mogla da bude visina sadnica begonije, a javor drvo ne treba potcenjivati, i kupovati neke zakržljale sadnice za tako "sitne" pare.

 

Savesni građanin