Kod dva učenika Gimnazije potvrđena salmonela

2 min čitanja
Kod dva učenika Gimnazije potvrđena salmonela
Ipak ima nečeg, foto:ProkupljePress.com

Rezultati analize koja je rađena u Zdravstvenom centru Prokuplje, nakon tegoba koje su učenici prokupačke Gimnazije osetili na studijskom putovanju u Ohridu, pokazala je da su dva srednjoškolca pozitivna na salmonelu, potvrđeno nam je u Zdravstvenom centru Prokuplje.

-Ukupno je uzeto deset uzoraka od učenika koji su imali teške tegobe, te su lekarsku pomoć zatražili na Odeljenju pedijatrije. Od tih deset uzoraka, u dva slučaja je potvrđeno prisustvo salmonele- kazano nam je u ZC Prokuplje.

Nakon tog putovanja, 12 učenika je potražilo pomoć na ovom odeljenju, a četiri su zbog ozbiljnih tegoba zadržana na lečenju, odnosno dva učenika na bolničkom i dva u dnevnoj bolnici, gde su proveli pet dana.

Ovo putovanje je izvedeno sredinom aprila, neposredno pre ovog prazničnog raspusta. Učenici su počeli da osećaju tegobe još tokom putovanja, a onda su po dolasku u Prokuplje, 19. aprila, potražili medicinsku pomoć. Prema našim saznanjima, najmanje 40 učenika od 102 koliko ih je bilo, je osetilo tegobe, ali većina njih je primila terapiju u Domu zdravlja Prokuplje, pa su ostali kući. U svim nalazima, koje su radili pokazuje se bakterijska infekcija. Na salmonelu su testirani samo oni koji su bili na Odeljenju pedijatrije.

Trovanje na ekskurziji?
Tokom jučerašnjeg dana na Pedijatriji Zdravstvenog centra Prokuplje primljeno je 12 srednjoškolaca sa stomačnim tegobama, potvrđeno nam je u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Reč je o učenicima treće godine prokupačke Gimnazije, koji su se vratili sa trodnevne eksukrzije u Ohridu. -Od tog broja osmoro dece je nakon terapije otpušeno na kućno

Deca su po planu i programu imala obroke isključivo u Hotelu „Klimentica“ u Ohridu, koji, kako nam je ranije rekao direktor Turističke agencije “Halo travel” iz Niša Branislav Petković preko koje je izvedeno ovo putovanje,  ima sve potrebne dozvole i posluje u skladu sa zakonom. 

O ovom slučaju je obaveštena i Školska uprava Niš, kao i nadležno Minsitarstvo prosvete.

Tokom dana, direktor Gimnazije u Prokuplju Srđan Kovačević nije odgovarao na naše pozive.