Trovanje na ekskurziji?

2 min čitanja
Trovanje na ekskurziji?
Zgrada prokupačke Gimnazije, foto:ProkupljePress.com

Tokom jučerašnjeg dana na Pedijatriji Zdravstvenog centra Prokuplje primljeno je 12 srednjoškolaca sa stomačnim tegobama, potvrđeno nam je u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Reč je o učenicima treće godine prokupačke Gimnazije, koji su se vratili sa trodnevne eksukrzije u Ohridu.

-Od tog broja osmoro dece je nakon terapije otpušeno na kućno lečenje, dva deteta su hospitalizovana, a dva su u dnevnoj bolnici- kažu u Zdravstvenom centru Prokuplje, gde dodaju da još uvek ne znaju šta je uzrok ovih tegoba, ali da je reč o stomačnim problemima.

Direktor Gimnazije u Prokuplju Srđan Kovačević nam je potvrdio da se osmoro dece u putu žalilo na tegobe, te da je škola odmah obaveštena.

-Sa njima je bio i lekar koji je iz Prokuplja, radi u Hitnoj službi i on im je dao terapiju, do dolaska u Prokuplje. Ne znamo šta je uzrok za sada, ali pratimo situaciju. Obavestio sam sve razredne starešine da obrate pažnju i da obaveste ako ima još slučajeva- kazao nam je Kovačević.

Ekskurzija je organizovana preko Turističke agencije „Halo travel“ iz Niša, nakon tendera na kojem je ova agencija izabrana kao najpovoljniji ponuđač. Ukupno je bilo 102 učenika na toj ekskurziji.

Roditelji tvrde da je broj dece koja imaju tegobe veći, ali su simptomi blaži.

U jednom od dva autobusa je više dece sa tegobama.

Vlasnik Turističke agencije „Halo travel“  Branislava Petkovića, kaže da je obavešten da je odrešeni broj učenika imao tegobe, te i da su nekoliko njih zadržani na lečenju.

-Deca su po planu i programu imala obroke isključivo u Hotelu „Klimentica“ koji  ima sve potrebne dozvole i posluje u skladu sa zakonom. Prema mojim saznanjima, trenutno se čekaju analize krvi dece koja imaju simptome, kako bi s evidelo je li u pitanju trovanje, ili virus- kazao je Petković.

On dodaje da je ekskurzija organizovana u skladu sa svim zakonima i propisima.

-Sve zavisi od rezultata koji će stići. Ono što je sada najvažnije, je da su sva deca dobro- dodao je on.

Broj dece sa simptomima daleko veći

Iako je zvanično 12 deteta primljeno na Pedijatriji Zdravstvenog centra Prokuplje, broj onih koji imaju tegobe je znatno veći, jer su mnoga deca bila u Domu zdravlja, gde su ih pregledali dežurni lekari i dali im terapiju.

-Samo deca sa ozbiljnim tegobama su u bolnici, ostali su kući, kao i moje dete- kaže jedan roditelj.