HOĆE LI PROPASTI KULA

1 min čitanja
HOĆE LI PROPASTI KULA

Jedna od kula koja je ispod železničkog mosta ka  Draganji i Beloj vodi je u izuzetno lošem stanju i o njoj kao ni o ostalima izgleda niko ne vodi računa. Iako tačno niko ne može da kaže kada je počelo propadanje, postoji bojazan da bi proleće, obilne padavine i činjenica da se prostor oko kule uvek plavi, zauvek odnelo ovo istorijsko blago.

Kako se vidi na fotografijama, deo pri dnu je potpuno propao i ruiniran.

-Dovolјna je jača padavina, da voda u nepovrat odnese ovaj istorijski spomenik koji je srce grada Prokuplјa- kažu građani koji su nam se obratili i koji se plaše da će ona zauvek nestati.

Istražujući smo saznali, da ove dve od nekada četiri kule koje su postojale, nisu istorijski spomenici, te da se o njima niko i ne stara.

Napravili su ih, kako kaže muzejski savetnik-istoričar Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić, Bugari tokom 1942. godine, kao stražarna mesta i mesta za odbranu od partizana, u slučaju da pokušaju da miniraju prugu. Do Kuršumliji je bilo oko četrdesetak takvih kula, ali su vremenom mnoge nestale.

Oko pruge u Prokuplju postojale su četiri, ali su dve već pale, a to je po svoj prilici i sudbina koju čekaju rpeostale dve.