ĆIĆKA UBILI NJEGOVI

2 min čitanja
ĆIĆKA UBILI NJEGOVI

Da li ste znali da je jedina ličnost koja je sahranjena u centru Prokuplja, Ratko Pavlović Ćićko? Njegov grob je na Trgu Topličkih junaka, levo od spomenika, u glavnom parku. Ovaj narodni heroj i nosilac najvećeg odlikovanja Ordenom otadžbinskog rata prvog stepena nekadašnjeg SSSR, ubijen je od ruku svojih najbližih. Zapravo, nezvanična istraživanja pokazuju da je njega po nalogu Josipa Broza Tita, ubio njegov blizak saradnik. Dalja istraživanja pokazuju da je usmeni nalogodavac bio Staljin, sa čijom politikom se Ćićko nikako nije slagao.

Njegov život i posebno poslednje godine proučavao je muzejski savetnik- istoričar Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić, koji tvrdi da je Ćićka ubio neko njemu blizak.

-Tito ga nije mrzeo, što dokazuje i kasnija sahrana u Prokuplju na kojoj su bili svi sem predstavnika Kominističke partije iz koje je dva puta izbačen. Ćićko je jedan među prvih 150 heroja Drugog svetskog rata koji je proglašen za narodnog heroja. To sve ukazuje na činjenicu da je on bio jedna posebna ličnost i da su nakon rata njegove zasluge priznate, bez obzira što je ubijen od ruku svojih- objašnjava Žarić.

Ćićko je rođen 1. marta 1913.godine u Berilju, a njegov otac Veljko je poginuo na Solunskom frontu. Završio je prava i bio je učesnik Španskog građanskog rata od 1937. do 1939. godine. Tamo je držao kurseve vojnicima i pred svima je već tada pričao negativno o Staljinu. To je i kasnije nastavio kada je počeo Drugi svetski rat. Možda zbog toga nikada zvanično nije bio prvi u komandi, već uvek zamenik. Tako je bio i zamenik makedonskom komandantu Elisiju Popovskom koji je vodio prokupačke partizane.

Nakon jedne borbe sa Bugarima kod Vlasinskog jezera, kod Strezimirovca 26. aprila 1943. godine Ćićko je ubijen, pa su ga Bugari tamo i sahranili. Kasnije najverovatnije zbog upornosti Radoša Jovanovića Selje, njegovo telo je eshumirano i preneto prvo u Niš, pa u Berilje, da bi na kraju uz sve vojne počasti sahranjen na Trgu Topličkih junaka. Nakon eshumacije njegova majka Petrana je pozvana da potvrdi da je reč o njemu.

-To se dogodilo 1.marta 1945. godine, na dan kada je rođen. A već tri godine kasnije, 1948. godine selo u Vojvodini je po njemu dobilo ime Ratkovo, kao i osnovna škola u njemu. Da ne govorimo o institucijama, ustanovama koje nose njegovo ime, čak i glavna ulica u Prokuplju- priča Žarić.

O Ćićku je mnogo podataka, mnogo toga se dugo krilo, zbog njegovih ideja i stavova, ali jedno je sigurno, niko sem njega nije zaslužio da mu grob bude u centru Prokuplja. To govori o tome da je reč o jednom zaista ogromnom čoveku koji je zadužio grad i državu.

Ponekad, eto, kada prolazite parkom, ostavite cvet ili zastanite kraj tog groba. On mnogo priča, samo treba da slušamo.