AKO NE ŽELITE DA VAS TRGOVCI ZIVKAJU, IMA REŠENјA

1 min čitanja

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija uvelo je uslugu „Ne zovi me“ koja je omogućila građanima da se oslobode svih trgovaca koji ih pozivaju putem telefona. Proces za prijavu je lak, ali ono što je zanimljivo je da se ova usluga ne odnosi na istraživačke agencije, niti stranke.

Kako kaže sekretar Centra za azštitu potrošača „Forum“ u Nišu Perica Stojčev, zvanično RATEL vodi ovaj projekat i kod njih je baza svih onih građana koji su se prijavili.

-Prijava se šalje mejlom, odnosno elektronskim putem preko operatera kod kojeg ste, ili lično podnošenjem zahteva u poslovnicu operatera. Jednom uneta prijava ne može se menjati u roku od mesec dana, ali nakon toga može- objašnjava Stojčev.

Dodaje da svaki trgovac ubuduće ukoliko želi da poziva građane telefonom i nudi im svoju robu, moraće da proveri da li je građanin prijavljen za uslugu „Ne zovi me“ , odnosno da li je upisan u registar.

https://www.nezovi.rs/#/search

-Ukoliko jeste upisan, a trgovac ga ipak zove, građanin može da podnese žalbu Ministasrtvu trgovine, turizma i telekomunikacija, a kazna za nepoštovanje je 50.000 dinara- dodaje naš sagovornik.

Ipak, ovo se odnosi samo na trgovce, a ne i na razne agencije za istraživanje javnogmnjenja, stranke. Oni još uvek mogu da vam dosađuju do mile volje, a to obično čine pred izbore.

-Ma to je zamazivanje očiju, jer trgovci više i ne zovu, pošto je to bila praksa za fiksne telefone. Po neka trgovina šalje poruku, ali to se lako isključi, odnosno pre nego što počneš da ih dobijaš, prihvataš da to činiš. Ja ne znam da neko zivka ljude sem SNS i njihovih agencija- komentariše Prokupčanin.

I zaista, svi smo svedoci predizbornih poziva koji su obelodanjeni ne samo u medijima, već su se pretvorili u neku vrstu epidemije koja je valdala skoro mesec dana pre 17.decembra. Otkrivani su i kol- centri, prijavljivani nadležnim organima, ali niko nije reagovao na to.