Život nas ponekad šiba, ali nas i usmeri

7 min čitanja
Život nas ponekad šiba, ali nas i usmeri
Čudesna sudbina majstora dekoracije, foto:privatna arhiva

Zdenka Stefanović (46) iz Prokuplja koja sada živi u nemačkom gradu Tönisvorst sa porodicom, stvara magiju sa fondanom i u njenim rukama ožive svi junaci crtanih filmova, priroda, ljudske figure od porcelana, predmeti….Maštom i ljubavlju ona stvara čuda za druge i u tome uživa. I za jedanaest godina koliko se ovim bavi, usavršila je sve tehnike i postala svetski priznati dekorater torti. Sada je rešila svoje znanje da prenese drugima, pa će tokom jula organizovati radionice u Beogradu 27. jula, a u Prokuplju 23. jula.  Svako ko želi da prisustvuje može se prijaviti putem mejl adrese: djzdenka@gmail.com. Ili na njenom Instagram profilu @djzdenka.

-Želim da svoje sada već zaista bogato znanje podelim sa drugima. To je svet čuda i čarolija i iako je po nekada teško, pravo je zadovoljstvo raditi. Nekako vas vraća u neka bezbrižna doba- priča Zdenka.

I zaista, ko zna njen život i sudbinu, odmah će shvatiti šta je mislila ovim što je rekla. Jer, njena borba je velika, ne samo sa tumorom koji joj je dijagnostifikovan, već i sa sinovljevim dijabetesom. Idemo redom, jer želimo da upoznate jednu hrabru, umetničku dušu, koja će Vas puno toga naučiti o životu kroz svoju priču.

-Tokom odrastanja usađena mi je jedna ideja:" Uči školu, stekni fakultetsku diplomu i budi svoj čovek". Sada shvatam da postoji korak izmedju- "nauči neki zanat", jer ćeš time sebi duplirati šansu da uspeš u bilo kojim ekonomsko-političkim uslovima. Čak ni tada sigurnost nije zagarantovana, jer postoje stvari koje apsolutno ni malo ne zavise od tebe, ali tvoje je da veruješ upravo u suprotno, da veruješ da si "kovač svoje sudbine"- započinje Zdenka svoju životnu priču.  

Nakon bezbrižnog detinjstva u prokuplju, upisala je Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu, gde je stekla zvanje diplomiranog inženjera tehnologije.

-Sa svojim suprugom koji je takođe rodom iz Prokuplja i tromesečnim sinom, zbog mog lošeg zdravstvenog stanja vraćamo se u Prokuplje. Ubrzo mi je dijagnostifikovan Hočkinov limfom, maligno oboljenje limfocitnog tkiva i tada vodim svoju prvu životnu bitku iz koje izlazim kao pobednik. O hemio i radio terapijama koje su usledile nisam imala puno vremena da razmišljam jer sam bila zaokupljena svojom bebom i radom sa studentima na današnjoj Topličkoj akademiji strukovnih studija u Prokuplju gde sam radila kao asistent na predmetu tehnološke operacije. Nakon tri godine ostajem bez posla, kao i suprug koji je radio na zameni u školi. Koliko god bilo teško odustati od nečega čemu sam toliko vremena posvetila i uložila svoje najbolje godine, te početi nešto sasvim novo i nepoznato, kada gola egzustencija tvoje porodice zavisi od toga, nema puno dvoumljenja. Tada sam došla na ideju da se okušam u nečemu što me je zanimalo još kao studenta – dekorisanju torti- priseća se Zdenka kako je sve krenulo i koliko je težak bio deo njenog puta.

 Svoj talenat za dekorisanje torti, izradu 3D torti i figurica poznatih likova iz crtaća otkrila je tek u 35. godini i tada je, kakko kaže, shvatila koliko je važno raditi posao koji voliš i koliko to olakšava savladavanje svih prepreka. Najpre je bilo potrebno savladati veštinu pravljenja torti od kuvanja kremova i pečenja biskvita.

-Sa fondanom, od kojeg danas izrađujem figurice, imala sam vrlo malo iskustva. Međutim, zahvaljujući nasleđenom talentu moje mame za poslastice, internetu, YouTubu uspela sam da prikupim osnove i krenem. Prvo sam počela sa tortama za svog sina, a zatim za porodicu, prijatelje i poznanike. Ubrzo, kako to i biva u poslovima ovakve vrste i manjim mestima, glas o mojim lepim, a pre svega ukusnim tortama se brzo proširio. Posao raste i već narednog proleća, otvaramo našu poslastičaru i radionicu " Les Gateaux de Zdenka" (Zdenkine torte)- dodaje naša sagovornica.

I taman kada je pomislila da je kraj svim nevoljama, da je konačno našla sebe, nakon samo 15 dana rada, sve je stopirano, jer je njenom tada petogodišnjem sinu otkriven dijabetes.

-Sledi jednomesečno suočavanje, prihvatanje, navikavanje i učenje o nečemu, ispostaviće se jako kompleksnom, i saznanje da se dijabetes ni u kom slučaju niti rešava niti leči "samo mu ne daj slatkiše" metodom. U proleće 2015., ovoga puta zbog mnogo boljih uslova u medicinskom smislu za našeg sina, vraćamo se ponovo u Beograd, gde stičem dragoceno iskustvo u nekoliko beogradskih poslastičara i radionica. A onda se 2018. selimo u Nemačku, gde i danas živimo i radimo. U Nemačkoj od samog početka radim za veliku i poznatu poslastičarnicu, jednu od najpoznatijih na ovim prostorima. U poslednje tri godine, fokusirala sam se na izradu figurica i 3D torti. Svesna sam da prostora za učenje kao i u svakoj oblasti uvek ima, ali smatram da sam konačno spremna da svoje znanje i veštine podelim sa drugima- objašnjava Zdenka nakon kratkog, ali vrlo upečatljivog vraćanja u prošlost.

Da joj je eto posle svega ovo ipak prioritetno zanimanje pokazuje i to da se nedavno oprobala u ulozi edukatora i to na nemačkom jeziku. Za nju je to bilo veoma izazovno, ali je uspela.

-U maju meseca smo konačno dobili stalnu boravišnu vizu, čime sam stekla uslove da registrujem svoju kreativnu radionicu za edukaciju i izradu figurica pod nazivom "dj Zdenka". "Dj" potiče od mog devojačkog prezimena Đorđević, ali i zbog toga što sam sigurna da sam kojim slučajem rođena u nekim malo drugačijim vremenima, ili nekoliko godina kasnije, da bih se definitivno bavila "di džeisanjem". Bar znam sigurno čime ću se baviti u sledećem životu. Ono u čemu najviše uživam u izrada figurica po ljudskim likovima i ponosna sam što sam izrađivala figurice mnogih poznatih ličnosti u Nemačkoj, pevača, glumaca, TV voditelja pa čak i političara, za njihove rođendanske proslave, promocije novih albuma, jubilarne emisije. Puno mojih torti i figurica se pojavilo na velikim nemačkim televizijama, ali na žalost ne pod mojim imenom. Trebalo mi je dugo vremena da "prežalim" svoju diplomu inženjera i da sebe ubedim u to da nisam gubitnik jer nisam uspela u svom prvom, ali da sam vrlo uspešna u svom drugom izboru. Trebalo mi je isto tako mnogo vremena da danas za sebe mogu reći da sam uspešna u pravljenja figurica i torti. Iza mene su sati i sati provedeni u pravljenju jednog medvedića koji nikako da postane neodoljivo simpatičan kao na slici sa pinteresta koju već mesecima čuvam na svom telefonu. Ali vredelo je svakog minuta, svakog sata – to su bili trenuci kada sam samo o tome razmišljala, samo na to bila skoncentrisana i to je bila moja antistres terapija. Sada znam da sam izabrala teži način da sve to naučim i savladam, ali nisam ni sigurna da je to bila stvar izbora koliko je finansijska situacija tako nalagala u tom trenutku- priznaje ona kako se sada oseća.

Dodaje da će jula doći sa porodicom u Srbiju i da joj je sinula ideja da organizuje radionice.

-Nakon toliko godina mogu sa nekim da podelim svoja stečena iskustva, kako bi taj neko izbegao najčešće greške, stekao osećaj da "pod rukom" izabrere pravi fondan ili čokoladu za modelovanje, kako da radi u danima punim vlage ili u letnjim danima, kako da napravi figuricu koja će izgledati neodoljivo simpatično. To će sve naučiti polaznici mojih kreativnih radionica koje su planirane za kraj jula u Beogradu, Prokuplju, Nišu i Leskovcu. Ohrabrujem i kolege iz drugih gradova da se jave i ukoliko bude dovoljno zainteresovanih možemo organizovati i kurseve u njihovim mestima. Za sve dodatne informacije možete me kontaktirati putem poruka na mom Instagram profilu @djzdenka ili putem e-mail adrese djzdenka@gmail.com- poziva Zdenka.

I za kraj, iz svog životnog iskustva svima poručuje: “ Često život zahteva da napustimo stazu kojom smo krenuli i pronađemo neku sasvim novu, a ta nova nam može doneti neočekivani uspeh, zadovoljstvo i radost!”