Muzičari, nikada muzikanti!

1 min čitanja
Muzičari, nikada muzikanti!
Srđan Živković, foto:printscreen

Postoji jasna razlika između muzičara i muzikanata. Obe kategorije reprodukuju naučeno, naravno. Reprodukcija može biti dobra i loša, međutim razlika je u tome što je prvi je stvaralac, a drugi će celog života samo reprodukovati tuđa dela i to ne znači nužno dobro.

Moje muzičko obrazovanje sastoji se iz proširene varijante klasičnog školskog obrazovanja sa primesama moje opsesije muzikom. Nije na zavidnom nivou, odnosno na nivou na kome bih ja želela da bude, ali ritam „volem“. Ako je verovati Jovanu Cvijiću, dinarci – jurišnici u velikoj su prednosti u odnosu na pouzdane moravce, što se osećaja pravde i umetnosti tiče. Iskreno, meni su neodvojivi, a i istorija pouzdano prikazuje isto. Istina je samo jedna, uvek uz pesmu i uvek sa pesmom. Drugačije ne biva.

Svaki prolaznik, pa čak i lokalni kicoši, reći će uvek isto "Živke i Nidža – muzičari, nikada muzikanti"!

"Sve je moje nastalo dole i ostalo krv je moja južnjačka jarko crvena" "Kompoziciju "Zavičajna", poznatiju kao Srbija, grupa Sanda je snimila 1985.godine u ovoj verziji. Naime, urednici radio Niša nisu dozvolili da pesma bude snimljena sa originalnim tekstom u kome se u refrenu peva "Srbija".

Srđan Živkovic je u ovoj kompozciji koristio motive II Mokranjčeve rukoveti "Osu se nebo zvezdama"."

Milena Biljane Ivanović