Zbog sukoba interesa načelnica morala da podnese ostavku

2 min čitanja
Zbog sukoba interesa načelnica morala da podnese ostavku
Za neke čak i dve plate, za druge ni jedna! Foto:ProkupljePress.com

Načelnica Opštinske uprave Blace Jasmina Lapčević morala je da podnese ostavku na ovu funkciju, jer je Agencija za borbu protiv korupcije rekla da je nespojivo da ona bude načelnica i sekretar Skupštine opštine Blace, što je tri godine bila.

Jasmina Lapčević, foto:sajt Opštine Blace

Ovaj sukob interesa u javnost je izneo na jednoj od prethodnih skupštinskih sednica predsednik Novog DSS u Blacu i odbornik u lokalnoj skupštini Miloš Pavlović. Nakon toga, Lapčević, koja je član lokalnog SNS je uputila pitanja Agenciji za borbu protiv korupcije i dobila odgovor da ne može da bude na te dve funkcije.

-Tražio sam i Informaciju od javnog značaja da mi se tačno odgovori koliko je Lapčević primala za ova dva mesta. Ispostavilo se da je kao načelnica Opštinske uprave Blace za tri godine primila 5.009.048 dinara, odnosno 42.800 evra, a kao sekretar Skupštine za isti period dobila je ukupno 1.732.269 dinara, odnosno 14.800 evra- objašnjava Pavlović.

Dodaje da sve to plaćaju građani Blaca i da je ovo samo školski primer svega što se radi.

Za ovu opštinu koja se vodi kao opština u kojoj su primanja skoro najniža u Srbiji, Lapčević je zaista bila daleko iznad proseka, jer prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u decembru 2023. godine Blace je imalo najnižu prosečnu platu u Topličkom okrugu, odnosno svega 59.284 dinara.

Prokuplje ima za 25.000 nižu platu od proseka, a Blace čak 35.000 dinara
U Topličkom okrugu prosečna neto plata je 67. 417 dinara, a bruto je bila 93.160. Najveća prosečna plata u Prokuplju, najmanja Blace.