ZA SVE JE KRIV DOKTOR JEŽA!

2 min čitanja
ZA SVE JE KRIV DOKTOR JEŽA!
Bogati svet jednog čoveka, foto:arhiva

Za sve je „kriv“ doktor Ježa koji je kada je pre petnaestak godina  došao sa mora poklonio statuu u obliku žabe. Kaže da ga je moj nadimak iz detinjstva podstakao da mi to kupi na letovanju. A za njim krenule su i ostale kolege. Sada u kući imam preko 100 suvenira žaba- počinje priču Dejan Todorović Žabac  iz Prokuplja koji je svima u gradu poznat po svom nadimku. On mu je eto doneo i punu kuću suvenira vodozemca koji u svim narodima i kulturama znači blagostanje i plodnost.

-Pa ne mogu baš da se pohvalim da imam novca na pretek i da živim u blagostanju, ali zato žaba u kući imam koliko vam volja- šali se Žabac na svoj račun.

Dodaje da od tog prvog poklona, svaki kolega koji negde otputuje vrati se sa novim suvenirom. Čak je na poklon dobio i tuš- bateriju u tom obliku, držač za sapun, lapme, kasice za novac, a o magnetima, plišanim igračkama, pikslama, i keramičkim figuricama da ne govorimo.

– Moraću da napravim neku policu i sve ih poređam. ovako su malo razbacane po kući, ali gde god se okrenem ima žaba. I sam sam počeo da u izlozima tražim neki predmet u njenom obliku- priznaje naš sagovornik koji je svoj radni vek proveo u prokupačkoj Opštoj bolnici „Dr Aleksa Savić“ .

Žabac objašnjava da se i ne seća kako je još otprilike u sedmoj godini dobio taj nadimak. Nosi ga celog života, ali do doktora Ježe niko mu nikada nije poklonio repliku vodozemca.

– Kada sam proslavio pedeset i peti rođendan koleginici sam rekao da naruči tortu i tek kada sam otišao da je uzmem i platim, iznenadio sam se jer je bila u obliku žabe. Po ovom nadimku me svi poznaju i nekako me čini posebni. Drago mi je što se prijatelji sete kada odu na odmor i vrate se sa suvenirom koji je meni namenjen. To su mi zaista dragi pokloni, jer ukazuju na pažnju, a ne na vrednost. Njihova je sreća što mi je nadimak Žabac, a ne na primer Zlatnik, ili možda Merdža- kroz šalu dodaje ovaj vedri čovek.

Poklone ne odbija. Ono što ga ispunjava je misao da ima mnogo prijatelja, koji ga se sete kada su na putovanjima. Do kada će trajati ova vedra pažnja prijatelja, kako kaže Žabac nije siguran, ali već ima pozamašnu kolekciju i za divno čudo, sve žabe su različite!