ZA DVA MESECA GORELO 19 OBJEKATA

2 min čitanja
ZA DVA MESECA GORELO 19 OBJEKATA
Sektor za vanredne situacije u Prokuplju, foto:ProkupljePress.com

U novembru I decembru 2023. godine na teritoriji koju pokriva Sektor za vanredne situacije u Prokuplju gorelo je 19 objekata, četiri dimnjaka i čak osamnaest kontejnera. Za isti period 2022. godine bilo je 18 požara na objektima, pet dimnjaka je upaljeno, kao i deset kontejnera. Sve oove brojke pokazuju da su novembar I decembar zbog grejne sezone vrlo kritični kada je reč o požarima. Zbog toga iz Sektora za vanredne situacije u Prokuplju apeluju na građane da povedu više računa.

-Period od početka pa sve do kraja grejne sezone, karakteriše povećanje broj požara na građevinskim objektima. Razlog tome su neispravni ili neočišćeni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja peći na čvrsta goriva, ostavlјanje uklјučenih grejalica bez nadzora, ostavlјanje odeće ili drugih zapalјivih predmeta u blizini peći ili grejalica, preopterećenje elektro-instalacija i neispravni električni uređaji. Sve ove uzroke možemo svrstati u lјudski faktor, odnosno nepažnju ili nemar- kažu u ovom sektoru.

Dodaju da Ministarstvo unutrašnjih poslova Sektor za vanredne situacije apeluje na sve građane da budu odgovorni i prema sebi, svojim porodicama i svojim komšijama – da provere ispravnost svojih dimnjaka i peći na čvrsto gorivo, da ne ostavlјaju uklјučene grejalice bez nadzora, da ne preopterećuju elektroinstalaciju, da udalјe nameštaj i drugi gorivi materijal od grejnih tela.

-Takođe, apelujemo na naše građane da obrate pažnju i na sledeće mere bezbednosti tokom grejne sezone:

– Ne odlagati pepeo u plastične kontejnere i u blizini gorivog materijala,

– Ne ostavlјajte malu decu bez nadzora u prostoriji sa šporetom ili pećima koje imaju

ložište na čvrsto gorivo  ili električnom grejalicom,

– Ne ostavlјajte uklјučene električne uređaje bez nadzora (isklјučite električne

uređaje kada izlazite iz kuće).

U slučaju da primete požar u građevinskim objektima apelujemo na građane da odmah o

tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193 i slušaju savete vatrogasaca – spasilaca- kažu u ovom sektoru.