ZA ČETIRI DANA 45 POŽARA

2 min čitanja
ZA ČETIRI DANA 45 POŽARA
Uvek spremni za intervenciju, foto:ProkupljePress.com

Na području Policijske uprave u Prokuplјu, u poslednja četiri dana, pripadnici Odelјenja za vanredne situacije u Prokuplјu intervenisali su na 45 požara, od kojih je 42 bilo na otvorenom prostoru.

Podsećamo građane da, ukoliko primete požar, što pre obaveste vatrogasno spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

Za nepoštovanje odredbi Zakona o zaštiti od požara kojom je zabranjeno spalјivanje ostataka strnih useva, spalјivanje smeća na otvorenom prostoru i spalјivanje bilјnih ostataka, za pravna lica zaprećena je kazna od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Zbog povećanog broja požara na otvorenom, Odelјenje za vanredne situacije u Prokuplјu apeluje na građane da ne spalјuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost lјudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima.

Takođe, podsećamo da požari u blizini saobraćajnica ugrožavaju bezbedno odvijanje saobraćaja i da, zbog dima, može doći do smanjene vidlјivosti na putu, a samim tim i do saobraćajnih nezgoda.

Odelјenje za vanredne situacije u narednom periodu, zajedno sa policijom, kontrolisaće sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spalјivanja otpada i bilјnih ostataka podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Takođe, loženje vatre u šumi i na udalјenosti od 200 metara od ruba šume je zabranjeno, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara, a za nepoštovanje ove odredbe za fizička lica predviđena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, imajući u vidu povećan broj požara na otvorenom, hitno je naložio, preko svojih organizacionih jedinica, stupanje u kontakt sa komandantima štabova za vanredne situacije i inicirao hitne sednice lokalnih štabova za vanredne situacije na kojima će članovi biti upoznati sa trenutnom situacijom vezanom za povećanje broja požara na otvorenom prostoru, opasnostima koje mogu nastati i na kojima će se predložiti i pokrenuti sprovođenje mera i aktivnosti za zaštitu života i imovine.