Urbana gerila ne prestaje da budi Prokuplje

1 min čitanja
Urbana gerila ne prestaje da budi Prokuplje
Сpomenik drveću, foto:ProkupljePress.com

U parku Gvozdenom puku od danas postoji još jedan spomenik- spomenik palom drveću Prokuplja. On je sličan ostalim obeležjima-belim mermernim kockam sa imenima nosioca Karađorđeve zvezde,  ali na njemu stoji  2018 kao godina kada je drveće posečeno.Nekako je nemo i bez reakcije među Prokupčanima prošla seča stogodišnjeg, zdravog drveća, koje je bilo mesto okupljanja za mobilizaciju a ni nekoliko godina nakog otvaranja ovog parka u njemu nema ni malo hlada. Ovo je nenadoknadiv gubitak za sve nas jer je to drveće bilo spomenik sam po sebi a i bilo je prvobitno deo idejnog rešenja parka.Ovo je kako nam iz gerile kažu, pokušaj da ukažu na to da se u gradu suviše olako seče, orezuje i uništava drveće a povodom špekulacija da se  možda očekuje novi talas sečenja drveća u parku na trgu. Kažu da je ovo samo malo upozorenje  i opomena da nam se ne sme ponoviti seča drveća kao u parku Gvozdenom puku.Na spomeniku stoje sledeće reči:

Lep vam je ovaj spomen park. Bio bi lepši sa nama –svedocima mobilizacije. Ovde, na ovom mestu, vaši su se dedovi okupili, u našem hladu kao dobroboljci za veliki rat. Čuveni GVOZDENI PUK!

Da ustanu iz grobova pitali bi vas : Kakav vam je ovo park bez drveća? Ovaj park trebalo je da nikne oko nas a ne da nas, žive spomenike, posečete.

Eh da smo samo mi! Potomci div junaka kao da mrze drveće, sve živo posekoše.

Nema ni toliko pameti da se drveće ne seče makar zbog hlada i čistog vazduha.