Uložili žalbu na javnu nabavku pa sad voze đake po duplo skupljim cenama

2 min čitanja
Uložili žalbu na javnu nabavku pa sad voze đake po duplo skupljim cenama
Redovna linija, jer je nabavka u žalbi, foto:ProkupljePress.com

Deca putnici Osnovne škole „Jastrebački partizani“ u Merošini, njih ukupno 204 od septembra meseca nemaju đački prevoz, već im lokalna samouprava plaća mesečnu kartu za redovne linije Niš-ekspresa po ceni od 9.000 dinara, iako bi za đački prevoz ta karta koštala sigurno mnogo manje. To znači da đaci koriste linije koje koristi i svi drugi, nekada moraju da čekaju duže vreme kako bi stigli do svojih kuća, a rešenje ne postoji.

OŠ Jastrebački partizani u Merošini

Razlog tome je što je škola u septemrbu sprovela javnu nabavku, izabrala jeftinijeg ponuđača, ali se „Niš ekspres“ žalio na ovu odluku, pa do okončanja postupka nema prostora da se deluje.

-Na javni poziv pristigle su dve ponude, Niš ekspresa i Flixabusa. Druga je bila za 900.000 dinara jeftinija, pa je taj ponuđač izabran, po kriterijumu najniže cene. Na tu odluku se žalio Niš ekspres Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i taj proces još uvek traje- stoji u odgovoru OŠ „Jastrebački partizani“ na naš Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

To nam je potvrdio i direktor škole Boban Radovanović koji dodaje da su zbog toga bili prinuđeni da za učenike kupuju mesečne karte po mnogo višim cenama od one koja bi bila da je reč o đačkom prevozu.

Direktor škole Boban Radovanović

-Sve dok se ta žalba ne reši, prinuđeni smo na žalost na ovu jedinu alternativu, s obzirom da je Opština Merošina zaključila ugovor sa Niš ekspresom kao jedinim ovlašćenim prevoznikom na teritoriji Opštine Merošina- objašnjava direktor škole Radovanović.

Tako svi đaci moraju da imaju mesečnu kartu za područje opština Merošina, bez obzira na primer što nekima treba karta od jednog sela do drugog i što bi ona bila daleko jeftinija.

Sav taj trošak ide na račun lokalne samouprave koja je u obavezi da obezbedi prevoz za osnovce.

-I lokalnoj sаmoupravi je u interesu da se ovo što pre završi, jer su izdavanja iz budžeta daleko veća, ali ne može se mimo zakona, a Niš ekspres je imao pravo žalbe, što je on i iskoristio- zaključuje direktor Radovanović.

I dok postupak traje evo već mesecima, Niš ekspres koristi vakum i nemogućnost da se raspiše nova javna nabavka, te umesto da primera radi, od vožnje pojedinih učenika dobijaju mesečno maksimalno 5.000 dinara, oni od 204 đaka dobijaju po 9.000 dinara!