U TUNISU POČIVAJU JUNACI GVOZDENOG PUKA

1 min čitanja

U mestu Burgiba u Tunisu postoji groblje na kojem je sahranjeno čak 26 vojnika slavnog Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“ koji je poznat kao „Gvozdeni puk“ . O tome piše Darko Nikolić u svom romanu „Gvozdeni puk“ koje je dokumenat o herojstvu i junaštvo ovog puka. Groblje čuvaju majka i sin i evo šta o njemu beleži Nikolić.

„ Na slici su Vagdija Hamdi i njen sin Mažub. Čuvaju u Tunisu, u mestu Menzel Burgiba, groblje na kome je sahranjeno čak 1.790 srpskih vojnika koji su dali život u Prvom svetskom ratu.

Mi i ne znamo gde je Menzel Burgiba. A na 20 kilometara je od Bizerte, na severu Tunisa. Ne znamo ni da je na tamošnjem lokalnom, katoličkom groblju, odvojena parcela dimenzija maltene kakve ima fudbalski teren. Tamo su sahranjeni vojnici koji su se u tom mestu oporavljali od ratnih rana i preživljenih strahota Albanske golgote.

Nisu se oporavili.

Svako grobno mesto obeleženo je krstom u vidu mača pobodenog u zemlju. Dar Francuske.

I, tamo, među ostalim vitezovima, podno hiljadu krstonosnih mačeva, leže i vitezovi Gvozdenog puka:

Đorđe Balović, Pavle Bošković, Đorđe Vasić (Pepeljevac), Novica Vranić (Suvi Do), Nikodije Grujić (Bučumet), Živojin Dimitrijević (Kuršumlija), Veličko Dimić (Rasovača), Milan Dikić (Prokuplje), Aleksandar Đurić (Niš), Dušan Jocić (N. Božurna), Jovan Ivanović (Alabana), Dobrivoje Jovanović, Vukadin Jović (Štava), Zarije Jokić (Gojinovac), Nedeljko Ketić (Rača), Trajko Kostić (Pukovac), Aleksandar Krstić (Niš), Miloš Kujović, Grujica Lukić (Blace), Branislav Marinković (Stražava), Jovan Marković (Niš), Mikailo Nešić, Nikola Pavlović, Stanko Peković (Bučumet), Dragutin Petrović, Aleksandar Petrović (Prokuplje). „

Čitavu knjigu možete pročitati, jer se besplatno deli putem interneta na stranici www.gvozdenipuk.rs


0


0

The post U TUNISU POČIVAJU JUNACI GVOZDENOG PUKA appeared first on Prokuplje press.