MONOGRAFIJA O DOBRIČU

1 min čitanja

U Narodnom muzej Toplice  održan je prvi sastanak Uređivačkog odbora za pisanje monografije o Dobriču. Dogovoreno je da se u monografiji opišu 84 sela u istorijskom Dobriču koja se danas nalaze u opštinama: Merošina, Žitorađa, Doljevca, Niša i Prokuplja.

Ona će imati oko 1. 500 strana u dva toma sa rokom izrade dve godine. Koautori su prof. dr Boško Prokić iz Gornje Rasovače, prof. dr Tomislav Ilić  iz Pejkovca, Ljubiša Milošević iz Voljčinca, Mića Vulić iz Žitorađa i Darko Žarić, muzejski savetnik istoričar.

-Uradiće se i izložba koja će pratiti monografiju. Pozivamo sve one koji žele da se uključe u izradi monografije ili na bilo koji način da pomognu da se jave  koautorima ili uredniku prof. dr Bošku Prokiću- poručio je Drako Žarić, muzejski savetnik istoričar.

On dodaje da su pomenuti pisci do sada objavili brojna dela o Dobriču, a da su njegovi zadaci popisi i biografije ratnika po selima iz svih ratova i opisi borbi u Dobriču.

-Posle preko 30 knjiga koje su objavljene o Dobriču rešili smo da objavimo jednu monografiju  u kojoj bi bila opisana sva sela u Dobriču sa istorijatom, popisom svih poginulih ratnika i znamenitih ličnosti. Na jednon mestu  čitaoci će imati sve o Dobriču po prvi put- najavio je Žarić.

Dobrič je nekada bio srez kojem su pre  Drugog svetskog rata pripadali opštine Merošina,  Žitorađa , Doljevac i sela  Džigolj, Babin Potok, Stražave, Jastrebac i Pasjača. Morava je bila granica, a sedište je bilo u Prokuplju.


0


0

The post MONOGRAFIJA O DOBRIČU appeared first on Prokuplje press.