U Trnovom Lazu krenula izgradnja molitvišta

1 min čitanja
U Trnovom Lazu krenula izgradnja molitvišta
Panorama sela, foto:Fejsbuk Tnovi Laz, objavio Filip Maslaković

Meštani planinskog sela Trnovi Laz na obroncima Radan planine kod Prokuplja rešili su da vrate staru slavu u sjaj ovom prelepom mestu, koje je jedno do retkih planinskih sela u kojem ima i dece. Krenuli su radovi na izgradnji molitvišta, donacijama meštana i potomaka starosedeoca sela.

Sve je krenulo 2022. godine na inicijativu Filipa Maslakovića i Predraga Jovičića. Tada su se na brdu iznad sela ponovo organizovale Spasovdanske litije. Prve dve godine je bila želja da se pokrene što veći broj potomaka, da učestvuje i da se odazove.

-Ove godine smo pokrenuli i akciju prikupljanja donacija za izgradnju molitvišta, kako naš sabor ne bi zavisio od vremenskih prilika, ali i kako bi na dostojansveniji način ispoštovali pomene naših starih.  Selo Trnovi Laz, je jedno od retkih sela u Srednjoj Toplici, Topličkim brdima, koje ima stalne žitelje i decu. Iz ovog sela su i đaci škole u Tovrljanu, ali i škole u Maloj Plani- objašnjava Maslaković šta je ideja.

Dodaje da u zaseoku Staro Selo, živi brojna porodica Novović sa decom, a na brdu Jovičići. Pored njih u selu žive u zaseoku Macan porodica Arsenijević i Maslaković, i u drugim zaoseocima Vidići, Novovići-Gilevi, Radovići, Memarovići, Maslakovići.

-Selo se karakteriše uskom familijarnom vezom i usko je povezano sa selom Bresnik, sa kojima delimo jedno groblje, nekada školu, litije i molitvište- naglašava Maslaković.

Otvorena je i Fejsbuk grupa u kojoj meštani i potomci ovog sela razmenjuju utiske i dogovaraju se o daljim koracima.

https://www.facebook.com/groups/2770581589830311?hoisted_section_header_type=recently_seen&multi_permalinks=3901867143368411