TOP HAJDUK VELJKA ZAGRMEO U IGRIŠTU

1 min čitanja

Drugu godinu zaredom ispred prvog napravljenog spomenika herojima „Gvozdenog puka“ u kuršumlijskom planinskom selu Igrište zagrmeo je top, replika topa hajduk Veljka Petrovića, koji su napravili Igrištani. On uvek pusti svoj gals na Dan pobede 11.novembra u 11.11 minuta. Na ovaj način Igrištani i meštani okolnih sela sećaju se na slavne pretke, heroje „Gvozdenog puka“ .

Dostojanstveno, u srpskoj narodnoj nošnji, uz prigodan program obeležen je ovaj datum. Ipak, najveća pažnja usmerena je na top, koji je zagrmeo.

Autor ovog “junačkog obeležja” iz ranijih vremena je Života Jevremenović. Napravljen je od trešnjinog drveta i predstavlja repliku topa hajduk Veljak Petrovića. On je gledajući fotografiju na kojoj je hajduk Veljko kraj topa, krenuo d apravi ovaj za Igrište.Kalibra je 61,3 milimetra, dužine dva metara a širok je 160 centimetara. Puni se barutom i starim novinama.

– Moja je ideja bila da organizujem performans i kada opalimo iz topa, da izleti i golub kao simbol mira. Time bismo poslali poruku da kada bi svi pucali iz ovakvih topova, niko ne bi stradao- priča Života Jevremović.

Dodaje da je na ideju da napravi top došao pre desetak godina i da se ova ideja ostvarila, te je top postao nezaobilazni deo obeležavanja.

Igrištani su poslali 17 mladića tih godina, a samo trojica ih se vratilo. U njihovu čast, i u čast svih stradalih junaka “Gvozdenog puka” napravljen je ovaj spomenik, od dobrovoljnih priloga i otvoren 2016. godine. Pored njega posađeno je 17 omorika.

-Imamo i sobu koja će u dogledno vreme biti Spomen soba- objašnjava Života koji je sa svojim prijateljima osnovao i Udruženje “Gvozdeni puk” koje neguju tardiciju srpskih junaka ovog puka i stara se o spomeniku.

Kako su se nekada razgovarali planinci, pripremali za Solunski front i kasnije živeli dočarali su nam malim skečom.

Specijalno za ovu priliku, dvostruki nosilac Zlatne trube u Guču Marko Trnavac je odsvirao himnu “Bože pravde”.


2


0

The post TOP HAJDUK VELJKA ZAGRMEO U IGRIŠTU appeared first on Prokuplje press.