TIHI HEROJI PROKUPLJA

2 min čitanja
TIHI HEROJI PROKUPLJA
Uvek gde niko ne može!Foto:ProkupljePress.com

Rekao bi neko, oni su plaćeni za to, ali svakodnevno spasavanje ljudskih života ne može da se meri platom, njenom visinom. Ti ljudi su birali da budu humani. Pričamo Vam o vatrogascima i Hitnoj službi Prokuplja.

Mislimo da je red da se na početku godine podsetimo šta su sve barem poslednja dva meseca uradili, a uradili su mnogo, stigli tamo gde niko nije i spasili, ili bar pokušali one koji su bili u nevolji. U prethodnih šezdeset dana u tri navrata su činili nadljudske napore da dođu do pacijenata, često ih na leđima nosili do puta kako bi uspeli da ih sanitetom prevezu do Prokuplja.

I to provlačenje kroz blato, šumu, uvale i prolaze gde ljudska noga retko kada kroči, čini ih tihim herojima, a o njihovim podvizima se malo priča. I po kiši, snegu, mrazu, grabe ka ljudskom životu, žure da zadrže dah bića koje je u nevolji.

Njih niko ne pita kada se vrate mokri, promrzli, premoreni nakon višečasovnih pokušaja da dopru do čoveka.

Tako je bilo 2.novembra sada već prošle godine, kada su ih meštani prokupačkog planinskog sela Donja Mačina pozvali da pomognu čoveku koji je povređen ležao u uvali. Pešice, samo sa nosilima i torbom hitne medicinske pomoći, nakon više sati uspeli su da izvuku povređenog, ukažu mu pomoć i proslede na dlaje lečenje. Na žalost, mlađi čovek je kasnije preminuo u niškom Kliničkom centru. Onda je došao 4. decembar i opet intervencija u selu Vlasovo. Pređenih 60 kilometara nije bilo dovoljno da se dođe do pacijenta, pa su vatrogsaci i Hitna pešice nastavili ka licu. I tu su uspeli da ga iznesu iz kuće, prenesu do saniteta i spasu. A onda 29.decembra, kada se svi već uveliko spremaju za slavlja, opet nadljudskim naporima spasen čovek u Širokim Njivama koji je bio životno ugrožen, sa promrzlinama. I njega su nosili do saniteta, nekoliko kilometara.

I eto, vidite, ima tihih heroja koji su 24 sata sa nama, budno čekaju, spremni da pomognu i učine nadljudske napore da dođu do povređenih. I to čine zajedno, a retko kada dobijaju pažnju i zahvalnost za svoj napor i trud.

Ne, nije stvar u plati, stvar je u ljudskosti!

Dragi vatrogasci i vi iz Hitne, srećni Vam praznici!